zpět

Česko versus Slovensko: Kdo platí více za pohonné hmoty?

22.9.2023

Ceny pohonných hmot v České republice pokračují ve zdražování, a to i přesáhnutím průměrné ceny 40 korun za litr benzínu i nafty. Benzin Natural 95, který je nejprodávanější, nyní stojí průměrně 40,48 Kč za litr, což je o 43 haléřů více než před týdnem. Cena nafty stoupla o 1,34 koruny za litr, řidič nyní platí průměrně 40,22 Kč za litr.

Toto zdražování není pravděpodobně na konci, a budeme svědky dalšího růstu cen paliv, především u nafty. Analytici tuto situaci zdůvodňují zejména zvýšenou cenou ropy z důvodu rostoucí poptávky a omezených kapacit rafinérií.

Paliva postupně zdražují od konce května a od té doby jsou dražší než na konci loňského roku. Nejvyšší ceny paliv stále nabízejí pražské pumpy, kde litr benzinu stojí průměrně 41,59 Kč, zatímco naftu tankují za 41,22 Kč za litr. Naopak, nejlevnější benzin je dostupný v Královéhradeckém kraji, kde stojí v průměru 40,02 Kč za litr. Naftu můžete nejlevněji tankovat v Jihočeském kraji, kde litr stojí průměrně 39,90 Kč.

V porovnání s Evropou má Česko devátý nejlevnější benzin, ačkoli v polovině srpna bylo na desátém místě. Podle Evropské komise má nejlevnější benzin Polsko, kde řidiči tankují litr za 32,50 Kč. Naopak, nejdražší benzin je v Nizozemsku, kde litr vyjde na 52,30 Kč.

Co se týče nafty, Česká republika je v Evropě sedmá nejlevnější, zatímco v polovině srpna byla na šestém místě. Nejlevnější naftu v EU mají na Maltě, kde litr stojí 29,60 Kč, a druhá nejlevnější je v Polsku, kde řidiči platí 32,20 Kč za litr. Naopak, nejdražší naftu v EU má Švédsko, kde stojí litr nafty 53,50 korun.

Jedním z růstu cen paliv je zdražení důvodů ropy. Podle výsledků je výsledek, že cena ropy Brent dosáhne psychologické hranice 100 dolarů za barel, což bude mít za následek další zdražení paliv. Čeští řidiči by si měli připravit na další zdražení nafty o zhruba korunu na litr a benzin by měl zdražit o zhruba 30 haléřů na litr.

Spotřební daně v Česku a na Slovensku

V Česku je spotřební daň z benzinu aktuálně stanovena ve výši 12,84 Kč na litr. Sazba spotřební daně z motorové nafty je pak ve výši 9,95 Kč na litr. Na Slovensku je spotřební daň z benzinu aktuálně stanovena ve výši 0,514 eur (cca 12,50 Kč) na litr. Sazba spotřební daně z motorové nafty je pak ve výši 0,368 eur (cca 8,95 Kč) na litr.

Z těchto čísel vyplývá, že spotřební daně z pohonných hmot jsou v obou zemích velmi podobné. Rozdíl mezi Českem a Slovenskem je jen několik haléřů u benzinu a jedna koruna u nafty. To znamená, že spotřební daně nemají velký vliv na to, kde je levnější tankovat.

Další faktory ovlivňující ceny pohonných hmot

Pokud chcete porovnat ceny pohonných hmot v Česku a na Slovensku, musíte vzít v úvahu i další faktory, jako jsou například marže distributorů, konkurence na trhu nebo kurz eura. Tyto faktory se mohou měnit v čase a odrážet se v stažení na čerpacích stanicích.

Podle aktuálních dat z portálu www.palivo.cz je průměrná cena benzinu Natural 95 v Česku 40,29 Kč za litr a na Slovensku 1,6900 eur (cca 41,34 Kč) za litr. Průměrná cena nafty je pak v Česku 39,73 Kč za litr a na Slovensku 1,6460 eur (cca 40,32 Kč) za litr. Z tohoto výpočtu vyplývá, že benzín je na Slovensku o více než 1 korunu dražší než v Česku, zatímco nafta je na Slovensku o zhruba 0,59 Kč/litr levnější než v Česku.

Minimální sazba spotřební daně v EU

V Evropské unii existuje minimální sazba spotřební daně z pohonných hmot, kterou musí dodržovat všechny členské státy. Pro benzin je až 0,359 eur (cca 8,74 Kč) za litr a pro naftu 0,33 eur (cca 8,03 Kč) za litr. Jak vidíte, Česko mají spotřební daně z pohonných i hmot Slovenska vyšší než minimální sazba EU.