zpět

Česká průmyslová výroba propadla

7.2.2022

Český průmysl v prosinci meziročně propadl o 2,1 %, meziměsíčně se snížil o 2,9 %. Jedná se o největší pád domácí průmyslové výroby od května loňského roku. Po dvou měsících růstu se tak opět vracíme do červených čísel.

Nejvíce se na prosincovém pádu domácího průmyslu podílí odvětví výroby motorových vozidel, které meziročně kleslo o 15,8 %. Naopak největší nárůst zaznamenala oblast výroby a rozvodu elektřiny a sice o 4,8 % a výroba ostatních dopravních prostředků, která vzrostla o 15,1 %. 

Nejlepší ukazatel toho, jak bude vypadat průmyslová výroba v dalších měsících jsou nové zakázky a ty nedopadly příliš dobře. Zahraniční vzrostly o 4,7 % a domácí o 6,5 %. Celkově šly nové zakázky nahoru o 5,3 %.

I když se na první pohled může zdát, že se jedná o slušná čísla, růst není příliš vysoký. V dalších měsících se bude stále více projevovat silná koruna, která bude dělat vrásky na čele českým vývozcům, kteří se bez efektivního kurzového zajištění budou jen těžko dostávat na zahraniční trhy. Silná domácí měna jim krátí tržby a snižuje jejich konkurenceschopnost.