zpět

Česká koruna testuje hranici 24,20 EURCZK

25.7.2023

Před zítřejším zasedáním Fedu se americkému dolaru daří. Česká koruna po včerejšku testuje, jak dlouho ustojí navzdory nepříznivým vyhlídkám hranici 24,20 EURCZK.

Na české koruně včera pokračoval výprodejní tlak, který v minulém týdnu odstartovalo prohlášení viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové. Naše domácí měna včera zakončila den na 24,11 EURCZK, během pondělí se ale dostala místy až na 24,17 EURCZK. Nyní bude otázka, jestli další vyjádření a kroky ČNB vytvoří dostatečnou bariéru, která udrží rezistenci hranice 24,20 EURCZK. Česká koruna se propadá i vůči okolním měnám ve střední Evropě. Polský zlotý je po včerejšku už na 5,42 PLNCZK a pokračuje tak ve svém čtyřměsíčním nekompromisním posilování vůči naší měně. Maďarský forint zase posílil natolik, že se dnes pohybuje už na 15,68 CZKHUF. I na tomto měnovém páru koruna dlouhodobě ztrácí, už téměř tři čtvrtě roku. Pro dnešek očekáváme pohyb české koruny v pásmu 24,05 – 24,13 EURCZK.

Eurodolar včera spadl na 1,10 EURUSD, šlo o trend daný porovnáním červencové PMI aktivity z průmyslového sektoru z Evropy a z USA. I na měnovém páru s českou korunou americký dolar zažil strmý vzestup, když se dostal během pondělí na 21,77 USDCZK. Na ziscích dolaru jde cítit i blížící se zasedání Fedu, na kterém ve středu dojde zřejmě k poslednímu zvýšení sazeb v tomto cyklu.

Více k očekávaným událostem ZDE