zpět

Česká koruna pod tlakem

16.5.2023

Utahování měnové politiky ze strany ČNB se vzdaluje, česká koruna ztrácí. Polský zlotý vytrvale roste a jeho podmínky jsou více než dobré. Americký dolar po korekci zisků z minulého týdne musí vyčkávat na jednání ve Washingtonu a další signály z Fedu.

Česká koruna včera velmi podobným mírným tempem oslabila vůči oběma hlavní měnám (na 23,62 EURCZK a na 21,73 USDCZK). Naší domácí měně nepomohl relativně jestřábí zápis z posledního zasedání bankovní rady, kde dva členové nejprve prosazovali růst úrokových sazeb o 50bps, naopak jí uškodily poslední překvapivé globání zisky amerického dolaru i domácí vývoj na domácí scéně (statistiky spotřebitelských cen a představený konsolidační vládní balíček), který dalšímu utahování měnové politiky ze strany ČNB nenahrává. Koruna by tak měla aktuálně spíše postupně ztrácet své zisky. Nepříznivým okolnostem čelí také maďarský forint, který sice včera posílil lehce vůči jednotné evropské měně na 369 EURHUF, ale který se musí potýkat s nadále extrémně vysokými hodnotami meziročního růstu inflace v zemi, která se vmyká kontrole. Zvyšování úroků Maďarské národní banky zdražilo i financování domácího dluhu a stát tak mnohem více než dříve potřebuje devizy. Forint už roky slábne a tato okolnost mu nyní moc nepomáhá, byť současná korekce velkých ztrát v roce 2022 vypadá jako ohromný úspěch a trochu klame. Dravým tygrem regionu střední Evropy je už delší dobu polský zlotý, který včera posílil vůči euru na 4,50 EURPLN. Polsko má obecně podle zahraničních pozorovatelů dobře našlápnuto na cestě stát se supervelmocí střední Evropy. Polský ekonomický zázrak aktuálně nejvíce brzdí strana Pis se svým postojem vůči EU a polským demokratickým institucím. Pro dnešek očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 23,60 – 23,68 EURCZK.

Na eurodolaru včera k nějakému výraznějšímu pohybu nedošlo a kurz se „převaloval“ na úrovni 1,08 EURUSD. Euro ale ze vzájemného tření nakonec vyprofitovalo nepatrné posílení. Americký dolar aktuálně musí hodně vyčkávat na výsledek jednání o dluhovém stropu, který Washington řeší, v pátek by mu mohl dodat určitý impulz i proslov šéfa Fedu Powella.

Více k očekávaným událostem ZDE