zpět

Česká ekonomika pokračuje v růstu

1.2.2022

Dnešní den bude bohatý na makrodata. Koruna před zasedáním ČNB zpevňuje. Euro koriguje ztráty z předchozího týdne.

Česká koruna si na úvod týdne polepšila a ze středoevropských měn končila pondělní obchodní seanci nejúspěšněji. Vůči euru posílila na hodnoty okolo 24,30 až 24,35 EURCZK a na páru s polským zlotým se dostala na nové dno 5,300 – 5,310 PLNCZK. Před čtvrtečním zasedání ECB dorazil předběžný odhad německé inflace, která v lednu zpomalila v meziročním vyjádření z předchozích 5,3 % na 4,9 %. Výrazné zpomalení zaznamenal i ekonomický růst celé eurozóny za čtvrtý kvartál minulého roku, první odhady ukazují na pokles HDP z 2,3 % na 0,3 % v mezičtvrtletním vyjádření. Vůči americkému dolaru si koruna přilepšila o slušných 35 haléřů, úterní obchodování začíná na kurzu 21,60 USDCZK.

Dolaru nepomohlo ani vyjádření prezidenta atlantského Fedu Raphaela Bostice pro Financial Times, který nevyloučil zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu, pokud by se inflace držela stále na vysokých hodnotách. Dolar se ani tak neubránil ztrátám a koriguje výrazný pohyb z minulého týdne. Aktuálně se hlavní měnový pár obchoduje mezi 1,1220 – 1,1240 EURUSD. Tento týden bude obecně velmi štědrý na vyhlašování makroekonomických zpráv. V příštích dnech budou o sazbách rozhodovat bankéři české, evropské či britské centrální banky. Závěr týdne se pak ponese ve znamení tradičního reportu z amerického trhu práce.

ČSÚ dnes zveřejnil předběžné údaje HDP za čtvrtý kvartál minulého roku. Podle prvních odhadů česká ekonomika vzrostla meziročně o 3,6 % z předchozích 3,3 %. Dnes se ještě dozvíme data indexu nákupních manažerů z výrobního sektoru od nás a našich polských sousedů. Z Maďarska k tomu ještě dorazí finální čísla obchodní bilance za listopad a taktéž index PMI.

Z Německa se dozvíme míru nezaměstnanosti za leden a údaje maloobchodních tržeb za prosinec. Z celé eurozóny pak dorazí výsledek nezaměstnanosti za měsíc prosinec. Z Německa, Velké Británie a eurozóny bude zveřejněn index PMI od agentury Markit. Spojené království ještě nabídne data z realitního trhu.