zpět

Češi v květnu utráceli o 6,2 % více než loni

7.6.2022

Maloobchodní tržby za květen se meziročně zvedly o 6,2 %, meziměsíčně šly nahoru o 0,1 %. Nízká nezaměstnanost a chuť Čechů utrácet je skvělou zprávou pro řadu odvětví.

V meziročním vyjádření se útraty Čechů zvedly za nepotravinářské zboží o 9,2 %, za pohonné hmoty o 8,1 % a za potraviny o 1,6 %.

Specializované prodejny s oblečením a obuví si přišly na své. Meziročně u nich Češi nechali o 121,3 % více. U obchodníků s produkty pro rekreaci a kulturu o 17 %, s výrobky pro vybavení domácnosti o 16 % a za počítače a telefony šly útraty nahoru o 15,5 %. Dobrý měsíc měli i obchodníci ve specializovaných prodejnách s potravinami, kde Češi utratili o 9 % více než loni.

Už několikátý měsíc naopak platí, že tržby internetovým a zásilkovým obchodům klesají a v květnu to bylo o 14,2 %.

Češi si za své platy koupí stále méně a méně, a i když se zatím nezaměstnanost drží na velmi solidních hodnotách, obrat může nastat velmi rychle. Obzvlášť podíváme-li se na chuť utrácet do Německa. Květen však ukázal na to, že Češi si chtějí dopřát bohaté prázdniny a dovolené, o čemž svědčí jejich útraty za sportovní a rekreační vybavení.