zpět

Češi měli loni chudé Vánoce

8.2.2022

Domácí maloobchodní tržby v prosinci výrazně zpomalily. Meziročně v posledním měsíci v roce 2021 vzrostly o 3,3 %, oproti listopadu klesly o 1 %. Dnešní čísla jsou studenou sprchou, protože ještě v listopadu rostly tržby o 13,2 % dnes trhy čekaly růst o 7,6 %. Realita je však daleko horší. Přestože prosinec bývá vždy silným měsícem, kdy Češi utrácejí za dárky ve větší míře, letošní Vánoce nebyly zdaleka tak bohaté.

I když se jedná o výrazné zpomalení růstu maloobchodních tržeb, nejedná se o špatné číslo. Obzvlášť přihlédneme-li k inflaci, která roste dramatickým tempem a nadále zrychluje.

Je však jen otázkou času, kdy se výrazně změní nákupní košíky Čechů právě kvůli rostoucím cenám. Inflace bude stále silněji ovlivňovat apetit spotřebitelů po zbytném zboží a zboží dlouhodobé spotřeby. Do popředí se naopak dostane to denního užití, případně základní potraviny.

Tento trend může částečně brzdit stále velmi nízká nezaměstnanost, ale trh práce je významně přehřátý a chybí na něm zahraniční pracovníci. Stačí malé škobrtnutí v zahraniční poptávce a nezaměstnanost půjde nahoru. To by mělo devastující dopad i na maloobchodníky a jejich tržby.

ČNB řeší inflaci růstem sazeb a nutno říct, že zatím bez efektu. Sami centrální bankéři hovoří o tom, že by se letos inflace mohla dostat dál nad 10 %. Rostoucí sazby mají zatím za následek pouze zdražení úvěrů pro spotřebitele i firmy včetně hypoték, což podlamuje nohy už tak křehkému ekonomickému růstu, v němž spotřebitelská poptávka hraje zásadní roli.