zpět

Češi mají už půl roku zavřené peněženky

6.12.2022

Češi pokračují v šetření a drtivě to pociťují maloobchodníci ve svých kasách. Útraty Čechů v říjnu meziročně klesly o 9,4 % a oproti září šly dolů o 1,8 %.

Říjen je už šestým měsícem v řadě, kdy jdou tržby maloobchodníků dolů a toto tempo se zrychluje. Spotřebitelská poptávka slábne především kvůli rostoucím cenám, mírně se zhoršující situaci na trhu práce, ale na vině jsou zejména obavy Čechů o budoucí finanční situaci.

Nejistota ohledně budoucích příjmů a celkové ekonomické situace tlačí chuť domácností utrácet dolů a v dalších měsících se na tomto trendu nic zásadního nezmění. Naopak, v prvních měsících příštího roku vyskočí nezaměstnanost nahoru, což povede k dalším přehodnocením toho, co je skutečně nutné koupit a co nechat na lepší časy.

Typickým zbožím, jehož nákup se odsune je vše, na co si domácnosti musejí půjčit. Takže se jedná o vybavení bytů, nákupy aut či nemovitostí, souhrnně se dá říct, že se jedná o zboží dlouhodobé spotřeby. Nechuť Čechů utrácet by měla vést v delším horizontu k tvrdšímu konkurenčnímu boji mezi prodejci a ti by mohli lákat zákazníky na různé slevové akce.