zpět

Červnová inflace z USA přibližuje konec cyklu zvyšování sazeb

12.7.2023

Dnešní příchozí data ze Spojených států ukázala, že růst spotřebitelských cen v červnu meziročně zpomalil z květnových 4 % na aktuální 3 %, což je lepší výsledek, než tržní odhady ve výši 3,1 %.

Zpomalení tempa růstu je stále částečně způsobeno vysokou srovnávací základnou z loňského roku, kdy se inflace ve Spojených státech vyšplhala na nejvyšší úroveň od roku 1981. Hlavní složkou poklesu tempa růstu ve spotřebním koši zůstávají energie, které v červnu zaznamenaly pokles o 16,7 %. Mírnějšího tempa růstu se dočkal sektor potravin a bydlení, menší nárůst cen byl také zaznamenán u prodejů nových vozidel. Jádrová složka inflace, očištěna o volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, zaznamenala pokles tempa růstu z 5,3 % na 4,8 %, což je opět lepší výsledek, než tržní predikce ve výši 5 %.

Dnešní výsledek americké inflace by tak mohl výrazně přispět k názoru, že se dolarové sazby v tomto měsíci skutečně dostanou na svůj vrchol, což by mohlo více podnítit poptávku po rizikovějších aktivech a způsobit americké měně další ztráty. Nyní se očekává, že Fed zvýší na svém zasedání v posledním červencovém týdnu základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, což by mělo být již poslední navýšení v rámci aktuálního cyklu utahování měnových podmínek. Americký dolar po zveřejnění dat oslabuje nad hladinu 1,1060 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz sesunul pod 21,55 USDCZK.