zpět

Ceny v německém průmyslu rostou pomaleji a bude lépe

20.3.2023

Zatím jde inflace dolů dle předpokladů, a to nejen u spotřebitelů, ale také u výrobců. V Německu se za únor zvedly průmyslové ceny meziročně o 15,8 %, což je další snížení tempa růstu. Zlevňování dorazí i na pulty obchodů.

Tím dobré zprávy nekončí. V meziročním vyjádření se totiž jedná o pátý měsíc v řadě, kdy jdou ceny v průmyslu dolů. Dále je zde ještě meziměsíční srovnání, kde ceny dokonce poklesly o 0,3 %.

Co se stane v oblasti průmyslových cen, to se dříve nebo později přetaví do vývoje cen spotřebitelů. Pokud tedy ceny v průmyslu zpomalují je silný předpoklad, že se peněženkám německých spotřebitelů uleví.

Není velkým překvapením, že ceny bez energií by meziročně vzrostly jen o 10,2 %. Jak elektřina, tak plyn mají na zvedání cen stále největší podíl. Nahoru šly ceny poměrně robustně u mezispotřeby v oblasti zpracování dřeva (o 45,5 %), obilné mouky (o 33,3 %) či potravin (o 23,4 %).

Dnešní zprávy z Německa jsou příjemným překvapením i pro domácí trh. Nižší ceny v Německu budou do budoucna znamenat vyšší apetit spotřebitelů, což je živá voda pro české podniky. Lepšící se situace obecně je jen důkazem, že pokles ekonomiky by nemusel být nikterak vážný ani vleklý.