zpět

Ceny v EMU půjdou meziročně v květnu historicky nahoru o 8,1 %

31.5.2022

Odhad inflace v EMU za květen dnes ukázal, že ceny půjdou nejspíš nahoru o 8,1 %. Finální čísla ještě neznáme, že podle oficiálních odhadů by se ceny v EMU (země platící eurem) měly meziročně zvednout o 8,1 % a o 0,8 % oproti dubnu. Obě čísla představují podstatné zdražení.

Každý měsíc nové maximum. Pokud by se dnešní data potvrdila, znamenalo by to další posun historicky nejvyšší hodnoty. Podobná čísla dnes dorazila i z dalších zemí. Zatímco v EMU se květnové ceny zvednou o 8,1 %, v Polsku to bude nejspíš o 13,9 %, ale třeba v samotném Německu to bude jen o 7,9 %.

Česká republika patří k zemím s nejvyšším tempem růstu cen – dubnové výsledky ukázaly na meziroční zdražení o 14,2 % a za květen by nebylo velkým překvapením, kdyby se ceny zvedly o více než 15 %.

ECB zatím sazby nezvyšuje, ale je pravděpodobné, že do konce roku k utažení měnových podmínek dojde, to by mělo ceny přibrzdit. Ve druhé polovině roku bude do celé věci promlouvat vyšší srovnávací základna, která bude meziroční srovnání vyhlazovat. Ve výsledku budeme svědky toho, že ceny půjdou nahoru, ale už ne tak silným tempem.

Válka na Ukrajině může vše změnit. Vysoké ceny ropy, plynu a dalších vstupů se mohou ještě skokově zvednout, což povede ke zdražování i pro koncové spotřebitele. S předstihem jsou tato data vidět dobře na cenách průmyslových výrobců.