zpět

Ceny v domácím průmyslu vzrostly jen o 0,8 %

16.10.2023

Domácí průmyslové ceny v září meziročně stouply jen o 0,8 %, což je vynikající výsledek. Ceny pro koncové zákazníky zatím klesají pomaleji. Jasný signál pro ČNB to zatím není.

Dnešní číslo představuje návrat k poklesu tempa růstu cen v průmyslu. Minulý měsíc totiž ceny po několika měsících mírně zrychlily. Ceny v zemědělství meziročně klesly o 13,4 %, stavební práce podražily o 3,7 % a v oblasti služeb pro podniky šly ceny nahoru o 5,1 %.  

Velmi důležitý bude postoj ČNB. Snížení sazeb ještě letos je zatím spíše nepravděpodobné. Zatímco tříměsíční PRIBOR se stále drží těsně nad 7 %, u šestiměsíčního už jsme na 6,94 %. V překladu to znamená, že trh počítá s tím, že v horizontu tří měsíců bude hlavní 2T REPO sazba na 7 %, ale za šest měsíců už dojde k poklesu. Z toho vyplývá, že bychom se mohli dočkat snížení sazeb nejdříve na prosincovém zasedání, ale pravděpodobně k tomu dojde až v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku.

Průmyslové ceny, stejně jako spotřebitelské, jdou dlouhodobě dolů, ale tempo poklesu je u nich rychlejší než u zboží na pultech obchodů. Ale i tam se tento vliv přesune. Stále platí, že celoroční letošní inflace by se měla dostat pod 10 % a pro příští rok se zatím počítá s růstem cenové hladiny o 2 %. Druhé číslo je však s velkým otazníkem.