zpět

Ceny v českém průmyslu se zvedly jen o 0,2 %

16.11.2023

Zatímco spotřebitelské ceny se v ČR drží stále na vyšších hodnotách, průmyslové ceny dlouhodobě silně snižují tempo svého růstu. V říjnu se meziročně průmyslové ceny zvedly pouze o 0,2 % a meziměsíčně se snížily o 0,1 %.

Ceny v zemědělství se meziročně snížily o 9,7 %, stavebních prací šly nahoru o 3,6 % a tržních služeb se zvedly o 5,3 %. V rámci velmi mírného růstu průmyslových cen především kvůli růstu cen elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 7 %. Ceny černého a hnědého uhlí se zvedly o 62,4 % a např. motorových vozidel o 3,9 %. Kdybychom očistili dnešní mírný růst v průmyslu o vliv výrobců energií, pak by šly ceny dokonce dolů o 0,8 %.

Nejhorší situace v rámci průmyslových cen byla v červnu loňského roku, kdy ceny šly meziročně nahoru o 28,5 %, od té doby se však inflace kontinuálně snižuje a v posledních pěti měsících se drží pod 2% růstem. Dá se očekávat, že se v dalších měsících podíváme i do záporných čísel, průmyslové ceny by tedy měly jít dolů. 

 Klíčový bude postoj ČNB. Ta na svém listopadovém zasedání nejen že ponechala základní sazbu na 7 %, ale podstatně klesla pravděpodobnost, že by sazby snížila v prosinci. Dnes se zdá jako nejpravděpodobnější, že si centrální bankéři počkají na prosincová inflační data, aby měli ucelený obrázek o celém letošním roku a se sazbami půjdou dolů až v únoru.  Dále je také jasné, že sazby půjdou dolů jen velmi pozvolna. To bude pochopitelně hrát důležitou roli v inflaci jak u spotřebitelů, tak v průmyslu.