zpět

Centrální banky nepřekvapily

3.2.2023

ČNB svou monetární politiku nemění. ECB i Bank of England dle očekávání zvýšily základní sazbu o 50 bb. Dnes dorazí sledovaná data z amerického trhu práce.

Čtvrteční seance se nesla ve znamení zasedajících centrálních bank. Ta česká dle očekávání opět nastavení měnové politiky nezměnila a 2T repo sazbu tak ponechala na úrovni 7 %. Česká koruna na samotný výsledek zasedání ČNB nereagovala a setrvala u 23,80 EURCZK. Další posílení k 23,75 EURCZK koruně přineslo až zasedání ECB. Ani dnes nečekáme, že by se domácí měna měla výrazněji odchýlit od hranice 23,75 EURCZK.

Britská centrální banka včera v souladu s očekáváním zvýšila základní sazbu na libře o dalších 50 bb. na 4,0 %. Výpůjční náklady se tak dostaly nejvýše od konce roku 2008. Pro zvýšení sazeb hlasovalo sedm z devíti představitelů Bank of England, dva byli pro ponechání sazeb na dosavadních úrovních.

Dolar včera zkorigoval středeční večerní ztráty a z hodnoty 1,10 EURUSD posílil na 1,09 EURUSD. Důvod hledejme v tiskové konferenci po zasedání ECB. Zatímco zvýšení základní sazby o 50 bb. na 3 % spolu a naznačením stejného zvýšení v polovině března se čekalo, tisková konference prezidentky ECB Lagardeové jisté překvapení přinesla. Výstup byl takový, že na konci jara provede ECB vyhodnocení své dosavadní měnové politiky a poté rozhodne o dalším postupu. Zmizel tak jestřábí tón, ve kterém se prohlášení představitelů ECB v poslední době nesla a euro proti dolaru ztratilo téměř jeden cent. Pro korunu to proti dolaru znamenalo oslabení z 21,62 USDCZK na 21,80 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE