zpět

Cena Etherea překonala Hranici 4000 dolaru

10.3.2024

Cena Etherea (ETH) překonala hranici 4 000 dolarů, což představuje jeho nejvyšší úroveň od prosince 2021.

Pozitivní vývoj ceny Etheru je stále připisován nadcházejícímu updatu Ethereum nazývanému Dencun a možnému schválení burzovně obchodovaného fondu (ETF) s Etherem ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Dne 8. března ETH obnovil svůj vzestup, zatímco další nejvýznamnější kryptoměny projevovaly zájem a Bitcoin (BTC) se vrátil na úroveň 68 000 dolarů.

Dencun upgrade, který má začít fungovat 13. března, je považován za nejvýznamnější vylepšení sítě Ethereum od fáze Merge. Jeho cílem je implementovat několik návrhů na vylepšení Ethereum (EIP), včetně EIP-4844, který přináší "proto-danksharding" pro zjednodušení transakcí pomocí bloků, urychlení procesu a snížení nákladů pro vrstvy 2 a rollupy závislé na Ethereum.

Dalším faktorem podporujícím růst ceny ETH je očekávání, že SEC brzy schválí alespoň jeden z několika žádostí o ETF s Etherem. Navzdory odkladům rozhodnutí o žádostech od BlackRock a Fidelity zůstávají účastníci trhu optimističtí, očekávajíce, že SEC vydá kolektivní rozhodnutí o všech žádostech o ETF s Etherem do 23. května.

Vzhledem k úspěchu ETF s Bitcoinem od jejich uvedení na trh 11. ledna se očekává, že produkt ETF s Etherem bude mít podobný výkon, což může přilákat více kapitálu do druhé největší kryptoměny podle tržní kapitalizace. Instituční investoři by tak mohli zvýšit svou expozici k Etheru, když se pozornost odvrátí od nedávného historického maxima Bitcoinu, jak uvedl Siddharth Lalwani, spoluzakladatel a CEO společnosti Range Protocol.

Je třeba si všimnout, že tento článek nenabízí investiční rady a čtenáři by měli před jakýmkoli rozhodnutím o investicích nebo obchodování provést vlastní výzkum.

Neustále se udržuje optimismus ohledně ekosystému Ethereum s blížícím se spuštěním hlavní sítě upgradu Dencun dne 13. března. Tento upgrade je považován za klíčový okamžik pro síť Ethereum, který přináší významná vylepšení prostřednictvím návrhů na vylepšení Ethereum (EIP). Jedním z pozoruhodných zlepšení je EIP-4844, který představuje "proto-danksharding," funkci navrženou ke zjednodušení transakcí pomocí bloků. Tato inovace přispívá k efektivnějšímu a nákladově efektivnějšímu procesu, což má zejména prospěch pro vrstvy 2 a rollupy závislé na infrastruktuře Ethereum.

Tržní analytici připisují nedávný vzestup ceny Etheru kombinaci faktorů, přičemž klíčovou roli hraje očekávání schválení burzovně obchodovaného fondu (ETF) s Etherem ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Navzdory zpoždění při rozhodování o ETF od hlavních finančních hráčů, jako jsou BlackRock a Fidelity, zůstávají účastníci trhu doufali, že SEC přijme kolektivní rozhodnutí o všech žádostech o ETF s Etherem do 23. května. Tato očekávání vycházejí z předchozího přístupu SEC při schvalovacím procesu pro Bitcoinové ETF, kdy byla rozhodnutí oznámena ve stejný den, aby se zabránilo poskytování nepřiměřených výhod konkrétním vydavatelům.

Paralely s úspěchem spotových Bitcoinových ETF od jejich uvedení na trh 11. ledna vedou k očekávání, že schválení spotového ETF s Etherem bude milníkem, který přitáhne do Ethereum značný kapitál. Očekává se, že tato vlna institucionálních investic přinese nový zájem o Ether, zejména jakmile se pozornost odvrátí od nedávného historického maxima Bitcoinu. Siddharth Lalwani, spoluzakladatel a CEO Range Protocol, předpovídá, že jakmile se pozornost přesune k možnosti ETF s ETH, likvidita se ustálí na vyšších úrovních, což může vést k cenovým růstům pro Ethereum.