zpět

Čelí Česko riziku měnové krize?

23.11.2022

Dnešní den bude bohatý na makroekonomická data ze Spojených států. Maďarská národní banka ponechala úrokové sazby beze změny.

Česká koruna se vůči společné evropské měně během včerejšího dne obchodovala ve velmi úzkém rozpětí 24,32 až 24,36 EURCZK. Mediální pozornost si však trošku nečekaně včera získala zpráva o možných rizicích měnové krize vypracována japonskou bankou Nomura, která Českou republiku zařadila mezi nejvíce zranitelné rozvíjející se ekonomiky. V analýze se bankéři nejvíce opírají o argumenty týkající se běžného účtu platební bilance, vliv krátkodobých úrokových sazeb nebo bilance veřejného rozpočtu. Analýza ukazuje dlouhodobá rizika zhoršujících se výhledů veřejných financí, ovšem z hlediska reálných rizik měnové krize není důvod k panice. Japonská banka ve své analýze totiž nevzala v potaz četnost a objem intervencí ČNB v posledních letech ve vztahu k celkovému objemu rezerv vůči HDP. Zejména pak i díky zvolené metodice nevychází statistika platební bilance příliš dobře, což je způsobené zpomalením tuzemského vývozu a v neposlední řadě i dovozem drahých komodit. Stav veřejného rozpočtu je také kapitola sama o sobě, avšak v kontextu ostatních zemí Evropské unie máme stále jedno z nejnižších zadlužení. Riziko výrazného oslabení české koruny, jako to vidíme například u turecké liry, tak podle nás v nejbližší době nehrozí, tedy za předpokladu, že se geopolitická situace v dohledné době nijak výrazně nebude zhoršovat.

Ačkoliv z domova včera žádná kurzotvorná data nedorazila, makroekonomický kalendář nabídnul zprávy alespoň od našich polských a maďarských sousedů. Růst polských výrobních cen zpomalil v říjnu z 24,6 % na 22,9 % a průmyslová výroba zvolnila za stejný měsíc z 9,8 % na 6,8 %. Zároveň říjnová data z pracovního trhu ukázala na meziroční změnu zaměstnanosti v podnikatelském sektoru o 2,4 %. V Maďarsku si tamní centrální banka (MNB) na svém včerejším zasedání odhlasovala ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních, hlavní referenční sazba tak zůstala na úrovni 13 %. Na výsledek jednání měnového výboru maďarský forint nijak výrazně nereagoval, v pozdějších hodinách ale dokázal posílit k hladině 405,50 EURHUF.

Americký dolar včera mírně ztrácel a na hlavním měnovém páru překročil úroveň 1,0300 EURUSD, ranní kotace se nachází dokonce v blízkosti 1,0350 EURUSD. Na páru s českou korunou se kurz sesunul pod úroveň 23,55 USDCZK, kde se nacházel i většinu minulého týdne. Dnes nás čeká bohatý výčet makroekonomických zpráv, tou hlavní bude pravděpodobně večerní zveřejnění zápisu z posledního jednání měnového výboru amerického Fedu.

Více k očekávaným událostem ZDE