zpět

Burza Uniswap pod ohněm regulačního tlaku

11.4.2024

Decentralizovaná kryptoměnová burza Uniswap obdržela oznámení od americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), že má v úmyslu podniknout opatření výkonu práva společnosti.

Native token Uniswapu, UNI, okamžitě klesl o 9,5 % po této zprávě.
Výkonný ředitel Uniswapu, Hayden Adams, oznámil přijetí takzvaného Wellsova oznámení a uvedl, že ho to nepřekvapuje, "jen mě to štve, jsem zklamaný a připraven bojovat."
Wellova oznámení jsou předběžná varování, která informují respondentů o obviněních, která úřad zvažuje vznesení proti nim. Obvykle vedou k výkonu práva.

Na tiskové konferenci ve středu odpoledne uvedli provozní ředitel Uniswapu Mary-Catherine Laderová a hlavní právní zástupce Marvin Ammori novinářům, že obsah Wellova oznámení se zaměřil na Uniswap, který jedná jako neregistrovaný makléř s cennými papíry a neregistrovaná burza cenných papírů. Zůstává nejasné, zda byl domácí token Uniswapu, UNI, v oznámení SEC zmíněn jako potenciální cenný papír.

Ammori uvedl, že je přesvědčen, že Uniswap nesplňuje současnou definici burzy SEC. Také poukázal na nedávné rozhodnutí v případě SEC proti Coinbase – kde soudce uvedl, že Coinbase Wallet není makléřem - jako dobrý signál pro schopnost Uniswapu porazit SEC ve stejných obviněních (soudce rozhodl, že další obvinění SEC proti Coinbase mohou pokračovat).
"Jsem přesvědčen, že produkty, které nabízíme, jsou legální a že naše práce je na správné straně historie," napsal Adams.
"Ale už delší dobu je zřejmé, že místo toho, aby pracovala na vytváření jasných a informovaných pravidel, se SEC rozhodla zaměřit na útoky na dlouhodobě dobré aktéry jako Uniswap a Coinbase. Všechno, zatímco nechává propadnout špatné hráče jako FTX."
Adams řekl, že Uniswap se proti obviněním bude bránit.
"Jsem frustrovaný tím, že se SEC zdá být více znepokojena ochranou opakovaných systémů než ochranou spotřebitelů. A že budeme muset bojovat s agenturou americké vlády, abychom chránili naši společnost a naši průmysl," napsal Adams.
„Tento boj potrvá roky, může dojít až k Nejvyššímu soudu a budoucnost finanční technologie a našeho průmyslu visí na vlásku. Pokud budeme spolu stát, můžeme vyhrát. Myslím si, že svoboda stojí za to bojovat. Myslím si, že DeFi stojí za to bojovat."
Mluvčí SEC uvedl, že agentura "nekomunikuje o existenci nebo neexistenci možného vyšetřování."
Regulace prostřednictvím výkonu práva
V blogovém příspěvku ze středy Uniswap napsal, že Wellovo oznámení, stejně jako žaloby SEC proti Coinbase a dalším kryptoměnovým společnostem, naznačuje, že jejich akce proti Uniswapu je jen "posledním politickým úsilím zaměřit se dokonce i na nejlepší aktéry budující technologii na blockchainech."
Uniswap popírá, že tokeny, které nabízí k prodeji, jsou cenné papíry, navzdory postoji SEC, že většina tokenů kromě bitcoinu spadá do jejich jurisdikce.

"Skutečností je, že tokeny jsou digitálním formátem souborů, jako je PDF nebo tabulka, a mohou uchovávat mnoho druhů hodnoty. Nejsou to cenné papíry, stejně jako každý list papíru není akciovým certifikátem," uvedl blogový příspěvek. "Převažující objem obchodovaných tokenů jsou jednoznačně ne cenné papíry – jsou to stabilní mince, komunitní a užitkové tokeny a komodity jako Ethereum a Bitcoin."

V blogovém příspěvku se dále uvádí, že v případech, kdy by token mohl být skutečně cenným papírem, "SEC odmítla vytvořit cestu pro firmy k registraci."
Uniswap nepodal k této záležitosti žádné další komentáře, s výjimkou odkazu CoinDesku na Adamsovu sociální média a blogový příspěvek společnosti.
Čekání na Kongres
Uniswap tvrdí, že SEC "nemá žádnou autoritu od Kongresu" k dohledu nad kryptotrhy, a odkazuje na minulé výpovědi předsedy SEC Garyho Genslera před Kongresem, že nový zákon by musel být schválen, aby agentura získala potřebné pravomoci k účinné regulaci průmyslu, ačkoli Gensler od té doby tvrdí, že existující zákony o cenných papírech jsou dostatečné pro to, aby regulovala kryptoměny.