zpět

Britská ekonomika se stále nedokáže vyrovnat s důsledky brexitu

1.9.2023

Britská vláda již popáté za poslední tři roky odložila zavedení kontroly zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin dovážených z Evropské unie kvůli obavám, že dodatečné kontroly povedou ke zvýšení cen potravin. Obává se i narušení dodávek potravin.

Nejnovější vládní kroky ukazují, že Británie se stále snaží vyrovnat s bolestivými důsledky odchodu z Evropské unie v lednu 2020, který zatížil britské podniky, obchod, investice a v konečném důsledku i hospodářský růst.

Brexit přispěl k mimořádně vysoké inflaci ve Velké Británii, protože způsobil napětí mezi obchodními partnery země, což zasáhlo hodnotu libry, která zdražila dovoz. Nedávná studie London School of Economics zjistila, že brexit je zodpovědný za přibližně třetinu inflace cen potravin ve Spojeném království od roku 2019, což zvýšilo ceny potravin o téměř 7 miliard liber (190 milionů CZK).

Britská vláda se tak snaží vyhnout všemu, co by situaci ještě víc zhoršilo. Ve zprávě, kterou vláda zveřejnila v úterý, jsou zdůrazněny dlouhodobé obavy, že hraniční kontroly dovozu potravin z EU, která dodává 28 % potravin, spotřebovaných v Británii, by mohly vést k zablokování dodávek. Vláda dále uvedla, že odložení zavedení hraničních kontrol potravin „poskytne zúčastněným stranám delší čas na přípravu na nové kontroly.“

Ve zprávě je dále uveden revidovaný harmonogram, podle kterého se zavedení zdravotního osvědčení pro „vysoce rizikové potraviny“ a „středně rizikové“ živočišné a rostlinné produkty odsune na leden 2024. Původně se diskutovalo o konci října. Fyzické kontroly dovážených potravin byly odsunuty na konec dubna příštího roku.

Britští výrobci potravin podléhají plným hraničním kontrolám výrobků směřujících do EU od ledna 2021, kdy Británie vystoupila z vnitřního trhu a celní unie EU. Kontroly potravin z EU, respektive přicházejících do Velké Británie, měly vstoupit v platnost ve stejnou dobu, ale vlivem pandemie byly kontroly zpožděny. Britská ekonomika zůstává v křehkém stavu poté, co po pandemii došlo k vysoké inflaci a rostoucím úrokovým sazbám.

Podniky oddálení vítají

Některé britské průmyslové podniky uvítaly nejnovější zprávy o odsunutém zavedení hraničních kontrol, které podle nich zvýší náklady a způsobí potíže v dodavatelském řetězci. „Tyto kontroly přispějí k růstu cen potravin, a proto čím déle budou odkládány, tím lépe," uvedl Shane Brennan, generální ředitel organizace Cold Chain Federation. Tato organizace zastupuje podniky, které dodávají produkty, které potřebují skladování v chladu. Obávají se, že někteří menší dodavatelé z EU by mohli jednoduše přestat vyvážet své výrobky do Velké Británie vzhledem k nákladné byrokracii.

Andrew Opie, ředitel odborového sdružení British Retail Consortium pro potraviny a udržitelnost, dodal: „Musíme zajistit, aby se vývozci z EU, kteří již zaznamenali několikanásobné odklady [britských] kontrol, důkladně připravili na lednové a dubnové kontroly ve víře, že kontroly budou zavedeny.“

Nejvyšší míra inflace napříč G7

Míra inflace ve Velké Británii je nejvyšší napříč státy G7, přičemž v červenci se spotřebitelské ceny zvýšily o 6,8 % ve srovnání s předchozím rokem. Premiér Rishi Sunak se zavázal, že v letošním roce sníží celkovou meziroční inflaci na polovinu, tedy přibližně na 5 %.

Vláda ve svém úterním prohlášení dále uvedla, že aktuální harmonogram hraničních kontrol zohledňuje „malý potenciální dopad na inflaci“ a „pevný závazek vlády snížit tuto míru“. Podle jejich odhadů se očekává, že nové kontroly přidají během tří let k míře inflace potravin méně než 0,2 procentního bodu

Problémy s narušením dodávek zboží

Kromě inflace zůstává ve Velké Británii přetrvávajícím problémem narušení dodávek potravin. Začátkem letošního roku musely velké britské supermarkety zavést příděly některých druhů ovoce a zeleniny poté, co špatné počasí v klíčových pěstitelských regionech vedlo ke kolapsu dovozu. Británie dováží necelou polovinu potravin.

Mluvčí Food and Drink Federation (FDF), zastupující britské výrobce potravin, uvedla, že nejnovější zprávy o zpoždění hraničních kontrol jsou „nešťastné, ale nezbytné, aby se zajistilo, že bude zavedena vhodná infrastruktura, aby nedošlo k narušení dodávek potravin a nápojů z EU“. V analýze zveřejněné začátkem tohoto měsíce FDF zjistila, že obchod s potravinami a nápoji mezi Velkou Británií a EU v prvním čtvrtletí roku 2021 podstatně poklesl a trvalo téměř dva roky, než se zotavil. Je tedy otázka, do jaké míry zavedení kontrol ovlivní britskou ekonomiku.

redaktorka: Kristýna Kvačková 

Studentka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, oboru Teritoriální studia se zaměřením na Severoamerická studia. Zabývá se oblastí mezinárodních vztahů, především pak měnovým trhem a zahraniční politikou.