zpět

Bitcoin předstihl stříbro a stal se druhým největším komoditním ETF po zlatu

19.1.2024

V překvapivém vývoji předstihl Bitcoin stříbro a stal se druhým největším komoditním ETF po zlatu, s úctyhodnými 27,5 miliardami dolarů spravovaných aktiv. Byl to rychlý vzestup Bitcoinových ETF, významné přílivy do Bitcoinových ETF od společností BlackRock a Fidelity a proměnlivá dynamika v oblasti investic do kryptoměn.

V pozoruhodném zvratu událostí předběhly Bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF) ve Spojených státech stříbrné ETF v oblasti spravovaných aktiv během pouhé jedné týdenní obchodní doby. Tento významný milník následuje historické uvedení prvních spotových Bitcoinových ETF ve Spojených státech.

Dříve držící pozici druhé největší jednotkové komoditní ETF v oblasti spravovaných aktiv ve Spojených státech bylo stříbro nyní překonáno Bitcoinovými ETF. Fondy spotových Bitcoinových ETF, včetně konverze důvěry Grayscale GBTC, v současné době drží přibližně 647 651 Bitcoinů, což odpovídá významným 27,5 miliardám dolarů ve spravovaných aktivech, jak uvádí CC15Capital.

Podle dat od společnosti Coinglass má pouze Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) kolem 619 000 bitcoinů, což významně přispívá k celkovým spravovaným aktivům Bitcoinových ETF.

Tento vývoj přesunul stříbro na třetí místo v oblasti spravovaných aktiv v rámci jednotkových komoditních ETF, s přibližně 11,5 miliardami dolarů rozdělenými mezi pět ETF, podle ETF Database. Naopak americké fondy držící zlato udržují kombinovaná spravovaná aktiva ve výši 96,3 miliard dolarů v rámci 19 ETF, zdůrazňujíc rostoucí význam Bitcoinových ETF v investičním prostředí.

V pozoruhodném úspěchu rychle vzestoupily Bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF), které nashromáždily významných 27,5 miliard dolarů ve spravovaných aktivech. To umísťuje Bitcoinové ETF před stříbro, které má ve spravovaných aktivech 11,5 miliardy dolarů, ale nedosahuje zlata s převahou 96 miliard dolarů.

Zakladatel Bitinningu, Kashif Raza, vyjádřil údiv nad rychlým vzestupem Bitcoinu a zdůraznil výrazný rozdíl ve vývoji mezi dobře etablovaným stříbrným ETF a relativně novým Bitcoinovým ETF.

Přílivy do Bitcoinových ETF

Bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF) společnosti BlackRock Inc dosáhl významného milníku, když přilákal přes 1 miliardu dolarů investorů, čímž se stal prvním z nedávno uvedené skupiny devíti ETF přímo držících tuto kryptoměnu, který tento milník překonal od svého uvedení minulý týden.

Podle dat sestavených agenturou Bloomberg viděly středeční přílivy, jak investoři vkládají do fondu 371 milionů dolarů, což posunulo BlackRock Bitcoin ETF (IBIT) přes významnou hranici 1 miliardy dolarů.

BlackRock spolu s Fidelity vystupuje jako hnací síla v raném sloučení tohoto nového aktivního třídního fondu. Tyto dvě firmy dohromady tvoří 68 % všech přílivů mezi devíti nově uvedenými ETF a shromáždily téměř 2 miliardy dolarů investic.

Fidelity Investments těsně následuje BlackRockův vzor, přičemž její FBTC Bitcoin ETF zaznamenal významných 358 milionů dolarů přílivů. Tento denní příliv představuje nejvyšší denní počet od uvedení fondu před týdnem a přispívá k celkovému přílivu Fidelityho fondu ve výši přibližně 880 milionů dolarů.

Je důležité poznamenat, že značná část těchto přílivů je připisována investorům přecházejícím z fondu Grayscale Investment GBTC po schválení ETF americkou komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Tento trend zdůrazňuje proměnlivou dynamiku na trhu, kdy investoři přesouvají svá aktiva v reakci na se měnící krajinu možností investování do kryptoměn.