zpět

Bitcoin dosáhl 17měsíčního maxima, protože optimismus ETF roste

26.10.2023

Veškeré ztráty, které vznikly při pádu Terra stablecoinu, jsou kompenzovány digitálními penězi.

Bitcoin v úterý dosáhl 17měsíčního maxima a zotavil se tak ze ztrát z loňské krize. V souvislosti s rostoucím očekáváním, že by američtí regulátoři mohli povolit burzovní ETF fondy, které investují přímo do kryptoměn.

Cena digitální měny za posledních 24 hodin vzrostla o více než 10 % na 35 000 USD za token, protože obchodníci stále více doufají, že Komise pro cenné papíry v nadcházejících měsících schválí burzovně obchodovaný fond.

Díky rychlému vzestupu Bitcoin, nejstarší a nejpravidelněji obchodovaný token, získal zpět všechny ztráty, které utrpěl po neúspěchu stablecoinu Terra v květnu loňského roku.

Náhlý zánik společnosti Terra vyvolal krizi důvěry, která neměla obdoby, a vedl k úpadku řady významných podniků, včetně bankéře Celsius a burzy FTX Sama Bankmana-Frieda.

Vzestup Bitcoinu podpořila očekávání, že Komise pro cenné papíry a burzy změní svůj deset let trvající postoj, kdy odmítala povolit spotové ETF, což jsou burzovní fondy, které drží Bitcoiny. Velké firmy Wall Street, jako jsou BlackRock a Franklin Templeton, se připojily ke společnostem VanEck a WisdomTree a podaly zprávu SEC.

"Přijetím žádosti o spotový bitcoinový ETF by SEC potvrdila Bitcoin jako zavedenou třídu aktiv vedle všech ostatních tříd aktiv," uvedl Ilan Solot, spoluvedoucí oddělení digitálních aktiv u londýnské makléřské společnosti Marex.

"Má potenciál skoncovat s nepoctivými a neregulovanými institucemi, které vedou v oblasti kryptoměn." "Velké instituce by nyní měly zájem o investice do tohoto sektoru," pokračoval.

Zastánci kryptoměn tvrdí, že takové fondy poskytují uživatelům levnou a bezpečnou možnost obchodování s tokeny namísto jejich přímého nákupu na nekontrolovaných kryptoburzách.

Komise pro cenné papíry a burzy tvrdí, že nemůže investorům zaručit, že trh s Bitcoiny není náchylný k manipulaci. Regulátor je však od léta pod palbou kritiky poté, co washingtonský soud rozhodl, že agentura pochybila, když zamítla návrh společnosti Grayscale Asset Management na přeměnu jejího vlajkového nástroje Grayscale Bitcoin Trust na ETF.

Obchodníci uvedli, že úterní růst byl podpořen kótováním plánovaného bitcoinového ETF společnosti BlackRock v hlavním clearingovém centru pro americký trh s cennými papíry. Stalo se tak jen několik dní poté, co aktualizované podání společnosti BlackRock, největšího světového správce aktiv, odhalilo, že anonymní investor hodlá nakoupit akcie ETF. Jedná se o pravidelný krok pro nové nebo budoucí ETF, které hledají nové finanční prostředky.

"Každý den dostáváme zprávy, které upevňují konsenzus, že SEC schválí různé bitcoinové spotové ETF," řekl Michael Silberberg, vedoucí oddělení pro vztahy s investory společnosti Alt Tab Capital.

Obchodníci se připravují na růst ceny bitcoinu v případě schválení ETF. Začátkem tohoto měsíce vzrostla o více než 8 % poté, co se na sociálních sítích rozšířily falešné zvěsti, že žádosti společnosti BlackRock bylo vyhověno.
Investiční společnost CoinShares oznámila, že investoři v předchozích čtyřech týdnech investovali 179 milionů USD do fondů digitálních aktiv, což "pravděpodobně souviselo s nadšením" z potenciálního ETF na bitcoin.
Bylo však zdůrazněno, že tyto toky byly nižší než 807 milionů dolarů, které do fondů přitekly za čtyři týdny po prvním ohlášení společnosti BlackRock v červnu loňského roku. Podle výzkumné poznámky to naznačuje "tentokrát opatrnější přístup investorů". Očekává se, že Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vydá svá první zjištění o podáních ETF počátkem příštího roku.