zpět

Architekt čínské CBDC je pod vyšetřováním

26.4.2024

Yao Qian, mozek za vývojem digitální měny Čínské lidové banky (CBDC), se ocitl pod pozorným dohledem čínské vlády, jelikož zprávy naznačují, že je pod vyšetřováním. Toto vyšetřování se přidává k probíhajícím vyšetřováním některých klíčových osobností v kryptoměnové komunitě a vyvolává obavy ohledně možného přijetí CBDC v Číně.

Obvinění proti Yao Qianovi Podle zpráv čínské protikorupční orgány obvinily Yao Qiana z porušení zákonů a předpisů. V současné době jsou podrobnosti o vyšetřování neznámé. Qian, narozený v roce 1970, je bývalý ředitel výzkumného ústavu digitální měny centrální banky a v současné době působí jako ředitel Informačního centra Čínské komise pro cenné papíry.

Qian byl jmenován prvním šéfem výzkumného ústavu digitální měny centrální banky v roce 2017. Následně přešel z centrální banky do komise pro cenné papíry země následujícího roku. Aktivně podporuje technologii blockchainu a dokonce v roce 2022 publikoval knihu, která se zabývá tématy jako jsou NFT, DeFi, DAO a získávání prostředků.

Ředitel směle předpověděl, že Web 3.0 bude hrát klíčovou roli v budoucí internetové infrastruktuře Číny. Proto doporučil, aby se věnovalo více pozornosti a výzkumu jeho rozvoji.

Qian kritizoval omezující schopnosti ekosystému Webu 2.0. Zdůraznil, že uživatelé jsou lákáni k účasti na sociálních aktivitách nebo na internetu velkými technologickými firmami, jejichž přístup lze stále odvolat.

Qian je také zastáncem čínského CBDC známého jako digitální jüan. Před třemi lety byla čínská vláda obviněna z toho, že digitální jüan využívá jako nástroj k monitorování. Ve prospěch digitální mince Qian uvedl, že byla vytvořena k soutěžení s platforem pro soukromě vlastněná platební řešení, jako je Alipay. Dodal, že centrální banky mají povinnost vyvíjet legalizované fiatové měny kvůli rostoucí digitalizaci ekonomiky.

Čínský CBDC se vyvíjí již nějakou dobu s intenzivní snahou o jeho zavedení. Stejně jako některé jiné země pracující na vývoji svých digitálních měn, i Čína provedla několik testů svého CBDC v různých částech země.

V roce 2021 vláda zakázala občanům účastnit se aktivit souvisejících s kryptoměnami, včetně obchodování a těžby kryptoměn v zemi. Zprávy však naznačují, že čínská vláda v loňském roce zavedla asi 200 akcí s CBDC po celé zemi. Zpráva zdůrazňuje zvýšený zájem o digitální měnu v Číně a uvádí, že některé místní vlády použily digitální jüan k poskytování dotací podnikům k podpoře obnovy.

Stabilní mince jako alternativa k čínskému CBDC V souvislosti s nedávnými událostmi a testy týkajícími se čínského CBDC Jeremy Allaire, CEO emitenta stabilní mince Circle Financial, vyzval úřady, aby zvážily stabilní mince zajištěné jüanem jako životaschopnou alternativu.

Allaire tvrdí, že stabilní mince nabízejí více výhod pro mezinárodní obchod a obchod. Tvrdí, že pokud si čínská vláda klade za cíl, aby byl jüan široce využíván globálně, mohly by stabilní mince představovat cestu k dosažení tohoto cíle.
Ve stínu vyšetřování architekta čínského CBDC se otázky ohledně budoucnosti digitální měny Čínské lidové banky prohlubují. Spolu s tím rostou obavy o možnou změnu kursu čínského finančního trhu a jeho vztah k mezinárodnímu obchodu. Tyto události vyvolávají debatu o úloze vlády v regulaci kryptoměn a digitálních měn, zatímco investorům a odborníkům přináší nejistotu ohledně dalšího vývoje v této oblasti. Současný vývoj ukazuje na rostoucí napětí mezi regulátory a inovátory v oblasti digitálních financí v Číně. Tato situace může mít dalekosáhlé dopady na celosvětové trhy a podnikání v digitální ekonomice.