zpět

Americký pracovní trh vykazuje nečekaně silná data

5.5.2023

Dnes zveřejněná vládní data ohledně růstu počtu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) opět překonala tržní očekávání, zároveň byl v dubnu zaznamenán i pokles nezaměstnanosti, což opět potvrzuje nečekanou robustnost tamního pracovního trhu.

Po středečním zveřejnění ADP reportu tak přichází pro trhy další překvapení. Připomeňme si, že nejnovější výsledek mapující situaci v soukromém sektoru pracovního trhu výrazně překonal tržní očekávání, když bylo v dubnu vytvořeno 296 tisíc nových míst, ačkoliv tržní odhady počítaly s číslem okolo 148 tisíc. Nyní se k tomu připojil i více sledovaný NFP report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, který v dubnu zaznamenal 253 tisíc nových pracovních míst, přičemž se čekal výsledek pouze okolo 180 tisíc. O tom, že americký pracovní trh zůstává i nadále velmi napjatý, hovoří i dubnová míra nezaměstnanosti, jenž klesla z hodnot 3,5 % na 3,4 %, i když se většinově počítalo s růstem na 3,6 %.

Ačkoliv jsou pro americkou ekonomiku takto silná data z pracovního trhu výhodou, zejména kvůli vyššímu počtu pracovníků, vyšším mzdám a tak i větší schopnosti utrácet, ve skutečnosti to ale může znamenat velký problém pro finanční trhy a pro snahy amerického Fedu srazit růst spotřebitelských cen, jelikož všechny tyto faktory zvyšují poptávku a tím i inflaci. Vzhledem k tomu, že Fed tento týden ukončil cyklus zvyšování sazeb, mohou teoreticky aktuální data vytvořit další prostor pro utahování měnových podmínek, určující pak bude pro trhy nadcházející statistika indexu spotřebitelských cen, jenž bude zveřejněna v příštím týdnu. Eurodolar po zveřejnění padá pod hladinu 1,1000 EURUSD.