zpět

Americký dolar opět ztrácí

9.12.2022

Zdražování v Maďarsku nebere konce. Během dnešního dne dorazí očekávaná data listopadových výrobních cen z USA.

Naše domácí měna se i během včerejšího dne dokázala udržet na silné úrovni poblíž 24,30 EURCZK, přičemž se nakrátko dokázala podívat i pod tuto hranici. Zajímavou informací také je, že dle předběžných informací nemusela ČNB v říjnu intervenovat na podporu koruny, a pravděpodobně tomu nebylo jinak ani v listopadu. Tato zpráva by mohla potvrdit, že tlaky na oslabování koruny v poslední době značně opadly, a tak ani diskuze o potenciální úpravě úrokových sazeb v příštích čtvrtletích v tuto chvíli není na stole.

Ze středoevropských měn největší pohyby zaznamenal maďarský forint, který po oznámení listopadové statistiky růstu cen oslabil těsně pod úroveň 420 EURHUF. Vyšší spotřebitelská inflace byla tažená zejména potravinami a vyšší jádrovou složkou, údaj 22,5 % v meziročním vyjádření překonal i veškeré tržní odhady.

Závěr týdne bude na příchozí makrodata poněkud chudší, pozornost trhů se pomalu bude ubírat k nadcházejícímu týdnu, kdy dorazí hned několik klíčových zpráv. Americký dolar včera opět začal ztrácet, aktuální kotace na hlavním měnovém páru se pohybují okolo 1,0585 EURUSD, vůči české koruně se americká měna dostala pod hladinu 23 korun. 

Více k očekávaným událostem ZDE