zpět

Americký dolar má oporu v odolné ekonomice USA

18.10.2023

Česká koruna včera stagnovala, zbytek měn regionu si vedl na vlně polských povolebních vyjednávání dobře. Zářijová makrodata ze zámoří překvapivě nepomohla dolaru, který musel odevzdat část svých zisků na hlavním měnovém páru ve prospěch eura. Ruský rubl koriguje situaci po zásahu Ruské centrální banky.

Česká koruna včera přes snahu o zisk silnější pozice zakončila den na ranních 24,66 EURCZK. Drží se tak na nejslabších pozicích od začátku června loňského roku. Nesvědčí jí nervozita na trzích způsobená mj. děním v Pásmu Gaza, ani signály z ČNB ohledně blížícího se snižování sazeb. Pozitivní dopad na ni sice měl výsledek polských voleb, ten ale výrazně více nahrál polskému zlotému. Polská měna během pondělí předvedla proti koruně další ze série říjnových úspěchů a na konci seance „se vyhřívala“ na 5,56 PLNCZK. Zlotému se dařilo i vůči euru, na vlně středoevropského povolebního polského optimismu se vůči jednotné evropské měně dařilo i maďarskému forintu. Ten převedl dobrou kondici i vůči české koruně, když se dostal na 15,58 CZKHUF, což je nejlepší výsledek za uplynulý měsíc. Pro dnešní den čekáme na české koruně pohyb v pásmu 24,60 – 24,67 EURCZK.

Hlavní měnový pár byl v pondělí svědkem postupné dominance eura, které se „vydrápalo“ na 1,059 EURUSD. Překvapivě tak přetlačilo dolar, kterému přitom nahrávala nečekaně silná zářijová makrodata z USA. Euro se však stále nachází na jedněch z nejslabších pozic za uplynulý rok. Roční rekordy ve špatném slova smyslu zažívá vůči dolaru i naše domácí měna. Ta včera sice posílila na 23,27 USDCZK, zatím se ale zdá, že jde pouze o další drobný výkyv, který kontrastuje s celkově zcela opačným dlouhodobým vývojem.

Více k očekávaným událostem ZDE