zpět

Americká vláda převedla 300 milionů dolarů v bitcoinech spojených se Silk Road

17.7.2023

Údaje z blockchain exploreru (řetězce, ve kterém lze kontrolovat bitcoinové platby) ukazují, že dvě peněženky identifikované jako patřící americké vládě a spojené se zabavením trhu Silk Road přesunuly ve středu ráno ve třech různých transakcích více než 300 milionů dolarů v bitcoinech.

Po této transakci cena bitcoinu klesla o 0,8 % na 30 480 USD; následně se zotavila na 30 660 USD v době tisku.
Podle výzkumného pracovníka zabývajícího se bitcoinovými blockchainovými transakcemi poslaly vládou kontrolované peněženky celkem 9 825 bitcoinů (301 milionů dolarů,6,4 miliardy Kč).

V březnu stejná peněženka převedla bitcoiny v hodnotě téměř 1 miliardy dolarů, což způsobilo pokles všech hlavních kryptoměn.
Byly přijaty na nové adresy peněženek, včetně jedné kontrolované společností Coinbase, což vyvolalo obavy investorů, že silný prodejní tlak by mohl srazit cenu tokenu.
Podle údajů startupu PeckShield zabývajícího se bezpečností blockchainu úřady přesunuly bitcoiny ve třech transakcích. Asi 10 000 bitcoinů bylo doručeno do peněženek kontrolovaných společností Coinbase, zatímco asi 41 000 tokenů bylo odesláno do peněženek kontrolovaných americkou vládou.
Prodej na volném trhu by znamenal posun od způsobu, jakým úřady nakládaly se zabavenými kryptoměnami, digitálním aktivem. Vládou zabavená aktiva se často prodávají v aukcích. V letech 2014 a 2015 úřady dražily bitcoiny zabavené majiteli sítě virtuálního nelegálního trhu Silk Road.
Přestože obavy z prodeje tokenů na volném trhu mohou být přehnané, podle Conora Rydera, výzkumníka z firmy Kaiko, která se zabývá výzkumem kryptoměn, nejsou očekávání, že hodnota bitcoinu může klesnout, zcela neopodstatněná.

Podle Marka Connorse, vedoucího výzkumu ve společnosti 3iq, která se zabývá správou digitálních aktiv, bude to, zda trh tyto tlaky absorbuje, pravděpodobně záviset na složení trhu. Jinými slovy, kdo jsou držitelé tokenů a kolik tokenů vlastní, bude mít velký vliv na to, jak trh na potenciální událost, která by mohla trh rozhýbat, zareaguje.

Podle Connorse může současné složení bitcoinového trhu pomoci bitcoinu lépe odolávat prodejním tlakům než po loňském jarním krachu kryptoměny Terra Luna. Je to dáno tím, že trh má menší pákový efekt než loni. Je to také proto, že nyní existuje více investorů s peněženkami držícími tokeny v hodnotě více než 1 000 USD než loni, kdy byl trh nasycen velkým počtem kryptoznalých investorů držících mnohem menší množství bitcoinů.

Vzhledem k většímu tlaku na dnešním trhu ve srovnání se slabšíma rukama a větší finanční pákou, které charakterizovaly trh před rokem, by mělo dojít k rychlejšímu odrazu, pokud se objeví prodejní tlak.

Cena bitcoinu však může ještě kolísat, protože vláda odhalí své plány s čerstvě směněnými bitcoiny. Mnoho podrobností ohledně záměrů vlády s tokeny není známo. Není známo, zda budou úředníci bitcoiny dražit. Není také jisté, zda vláda nakonec bude držbu konsolidovat.

V březnu americká vláda prodala 9 861 bitcoinů za 216 milionů dolarů. V listopadu vláda zabavila 50 000 bitcoinů spojených s nelegálním dark webovým tržištěm Silk Road