zpět

Americká inflace na ústupu

13.12.2022

Listopadový údaj indexu spotřebitelské inflace vykázal pokles tempa růstu, což může být slibným, i když brzkým znamením, že to nejhorší mají američtí spotřebitelé již za sebou. Zpráva o poklesu tempa zdražování posílá americký dolar na slabší úrovně, naopak optimismus vládne po otevření na americkém akciovém trhu.

Podle nejnovějších údajů ministerstva práce Spojených států zpomaluje růst spotřebitelské inflace v USA již pátý měsíc v řadě, listopadový výsledek ukazuje na aktuální hodnotu meziroční inflace 7,1 %, trhy očekávaly pokles pouze na 7,3 %. Náklady na energie, jako jedna z nejsledovanějších složek, vzrostly o 13,1 %, což je nižší než říjnová hodnota 17,6 %. Zpomalení bylo také zaznamenáno u cen potravin (10,6 % vs 10,9 %). Na druhou stranu náklady na bydlení rostly rychleji (7,1 % vs 6,9 %), bydlení se tak stalo jedním z mála sektorů, který táhl v uplynulém měsíci růst cen nahoru. Ve srovnání s předchozím měsícem se index spotřebitelských cen zvýšil jen o 0,1 %, což je nejméně za poslední čtvrtletí.

Otázkou zůstává, jak moc by mohla dnešní statistika ovlivnit dnes zahájené zasedání amerického Fedu, jehož měnověpolitické rozhodnutí bude zveřejněno během zítřejšího večera. Klíčové tak pro další vývoj na trzích bude i naplánovaná tisková konference, kdy trhy budou sledovat zejména rétoriku představitelů, která by mohla více napovědět o nastavení podmínek monetární politiky do příštích měsíců. Očekávané zvýšení sazeb o 50 bazických bodů ze strany Fedu by aktuální výsledek inflace již neměl nijak ovlivnit, otázkou tak zůstává, zda na únorovém zasedání budou zástupci americké centrální banky zvedat úroky ve stejném rozsahu nebo se přikloní "pouze" ke zvýšení o 25 bazických bodů. Americký dolar po zveřejnění dat spotřebitelské inflace oslabuje nad 1,0650 EURUSD, vůči české koruně se kurz dostává pod hranici 22,80 USDCZK.