zpět

Americká centrální banka nabrala kurz ke zvýšení sazeb

15.12.2021

Američtí centrální bankéři ponechali hlavní úrokovou sazbu na stávajících 0,25 %. Zdvojnásobili ovšem tempo poklesu objemu finančních prostředků pumpovaných do ekonomiky v rámci programu odkupu dluhopisů z období pandemie.

Suma neklesne o 15 mld. USD měsíčně, ale o 30 mld. USD. To znamená, že FED neskončí v červnu, jak bylo dosud avizováno, ale už na konci března. Následovat by mělo zvýšení sazeb, avšak není jasné o kolik a kdy utahování měnových podmínek začne.

FED počítá s trojím zvýšením sazeb v roce 2022 a s dalším trojím v roce 2023. Krocení inflace by však nemělo být na úkor tempa růstu americké ekonomiky. FED si může zvýšení sazeb dovolit, protože trh práce se prakticky zotavil a dobře je to vidět na týdenních nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti, které se dostaly na před covidová čísla.

K normálu počtu pokračujících dávek přeci jen ještě něco chybí, ale v dalších týdnech by se situace měla uklidnit i v této oblasti. Pokud bude US ekonomika schopna vytvářet dostatek nových pracovních míst, FED se vrhne na inflaci poměrně razantně.


Bezprostředně po zveřejnění podrobných informací ze zasedání zažil dolar mírné zklamání a oslabil z 1,2220 EURUSD na 1,1300 EURUSD.