zpět

Akcie společnosti Tesla (TSLA) v pondělí prudce rostou poté, co výrobce elektromobilů odhalil další významný milník pro svůj dlouho očekávaný pick-up Cybertruck.

18.7.2023

Podle tweetu zaslaného o víkendu byl v závodě společnosti v Giga Austinu vyroben první Cybertruck. Není jasné, zda se jednalo o první Cybertruck, který sjel z montážní linky, nebo o první "sériový" model, který bude dodán zákazníkům, na rozdíl od předverifikační sestavy, kterou automobilky vyrábějí k otestování výrobního procesu.

Zdá se však, že Tesla plánuje omezenou výrobu cybertrucků ještě letos a první dodávky zákazníkům ve třetím čtvrtletí, jak předpověděl generální ředitel Elon Musk. Akcie se od dopoledne obchodují na nejlepších úrovních od září loňského roku.

Oznámení o výrobě Cybertrucku ve společnosti Giga Austin je jen další dobrou zprávou pro výrobce elektromobilů, jehož akcie v první polovině roku vzrostly. Wall Street se o Cybertruck a jeho reakci zajímá zejména proto, že uvedení nového produktu Tesly je považováno za další významný spouštěč pro společnost.

"Vzhledem k tomu, že se v Austinu a Berlíně rozjíždí výroba, do konce roku se očekávají první dodávky vozu Cybertruck, chystá se výstavba továrny v Mexiku a v roce 2024 bude podle našeho názoru představeno levnější kupé myslíme si, že je Tesla i nadále jedním z nejzajímavějších růstových příběhů na trhu," uvedl začátkem tohoto měsíce ve zprávě pro investory analytik společnosti CFRA Garrett Nelson.

Důsledky se dnes projevily i v oblasti elektrických pickupů, když Ford oznámil výrazné snížení ceny svého pickupu F-150 Lightning, a to jen dva dny poté, co Tesla oznámila první cybertruck postavený v Giga Austinu. Ford a Tesla jsou také partnery v oblasti dobíjení, přičemž Ford podepsal smlouvu se společností Tesla, aby od příštího roku získal přístup k její síti Supercharging.

Společnost Rivian, další konkurent v oblasti elektrických pick-upů, který spolupracuje se společností Tesla a využívá její síť Supercharger, nedávno zveřejnila video, na němž představuje svůj vylepšený systém elektrického pohonu se dvěma motory, který bude k dispozici v SUV R1T a R1S a bude přibližně o 8 000 USD levnější než současná čtyřmotorová konstrukce.

Společnost Tesla má před sebou náročný týden, protože ve středu 19. července zveřejní výsledky za druhé čtvrtletí.

O výsledcích společnosti Tesla bude pravděpodobně rozhodovat neustálý růst prodeje elektromobilů. Tesla v současné době vede v celosvětovém měřítku v prodeji elektromobilů a předpokládá se, že tento trend bude pokračovat.

Tesla také investuje do nových oborů, jako je výroba baterií, solární energie a samořízené automobily. Tyto investice mohou přispět k dlouhodobému růstu společnosti Tesla, ale z krátkodobého hlediska mohou být nákladné.

Celkově je pravděpodobné, že společnost Tesla vykáže ve druhém čtvrtletí solidní zisk. Výsledky ovlivní několik faktorů, včetně výkonnosti trhu s elektromobily, investic společnosti Tesla do nových odvětví a globální ekonomické situace.

Níže uvádíme několik důležitých bodů, které budou investoři během hovoru o výsledcích společnosti Tesla sledovat:

Prodej elektromobilů:Předpokládá se, že Tesla ve druhém čtvrtletí prodá více než 250 000 elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o více než 80 %.
Výroba baterií:Tesla se snaží zvýšit kapacitu výroby baterií, aby uspokojila poptávku po svých elektromobilech. Tesla pravděpodobně zdůrazní svůj pokrok v tomto ohledu.
Autonomní vozidla: Tesla je průkopníkem v oblasti samořízených vozidel. Očekává se, že oznámí své úspěchy v této oblasti.
Finanční statistiky: Očekává se, že Tesla zveřejní solidní finanční výsledky za druhé čtvrtletí.