zpět

Akcie lékárenské Pilulky letos odepsaly už 60 procent hodnoty

6.11.2023

Lékárenská společnost Pilulka nezažívá příznivé období. Jen v letošním roce se cena těchto akcií obchodované na pražské burze snížily o 60 procent. Navíc to vypadá, že na dno tento akciový titul ještě teprve čeká. Během pandemie nemoci covid-19 přitom byly akcie Pilulky velmi populární a investoři se o ně masivně prali.

Při pohledu do minulosti je zřejmé, že v lednu roku 2022 se jedna akcie Pilulky obchodovala za 1 800 korun. Na konci října roku 2023 to ale bylo jen za 218 korun. I díky loňskému obrovsky pozitivnímu období se mohla Pilulka zaměřit na expanzi do zahraničí. Kromě České republiky totiž tato společnost působí také v Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku.

Mezi poslední zahraniční lokality se řadí i Rumunsko. Právě tato expanze se ale Pilulce zatím nedaří. V roce 2022 tamní tržby dosáhly pouze na 74 milionů korun a celkové rumunské ztráty se jen loni vyšplhaly až na 20 milionů korun. I přes vysokou inflaci je zřejmé, že meziroční růst tržeb v Rumunsku byl loni téměř nulový, a to je problém.

Investoři během loňského roku dobře hodnotili, že Pilulka masivně těžila z provozování e-commerce a hodnota akcií rychle rostla. Zároveň tomu pomáhala právě pandemie, neboť vysoká poptávka po antigenních testech, dezinfekcích, ochranných pomůckách nebo lécích byla obrovská. Tyto trendy jsou ale pryč a Pilulka rázem bojuje s problémy a s nezájmem investorů.

Maloobchodní prodej v lékárenském sektoru se propadl, klesly i prodeje na e-shopu, zvýšila se cena energií a zdražily i peníze. Česká národní banka totiž dlouhodobě drží vysoké úrokové sazby a ani na posledním listopadovém zasedání zatím nedošlo ke změně.

Vysoké úrokové sazby se ale samozřejmě propisují do celkového hospodaření Pilulky a všímají si toho i investoři. Ti navíc Pilulce často vyčítají, že podnikový management Pilulky nereagoval na poslední negativní měsíce optimálně.

Trendy na trzích se tedy rychle mění a investoři na to samozřejmě reagují. Problémem je i obrovské geopolitické riziko, které se nově netýká jen konfliktu na Ukrajině, ale nyní navíc i v Izraeli.

Proto mnozí investoři nejsou v současné době nastaveni na to, že by měli zájem o firmy, kde očekávaný růst v dalších letech je nízký. I proto je pro mnoho investorů momentálně mnohem zajímavější, pokud své finanční prostředky vloží třeba do státních dluhopisů, které jsou nyní z hlediska výnosů mnohdy i velmi zajímavé a zároveň jde o velmi bezpečný krok.

Při pohledu do čísel společnosti Pilulka je zřejmé, že se podnik propadl do obrovské provozní ztráty. Třeba ukazatel provozního zisku EBITDA činil minus jeden milion korun, a navíc se tato ztráta očekává i pro letošní rok. Při pohledu do minulosti je patrné, že firma ještě od vstupu na pražskou burzu nedosáhla čistého zisku.

I proto Pilulka v poslední době činí jedno úsporné opatření za druhým. Zredukovala kupříkladu počet svých zaměstnanců, omezila investice a zredukovala akviziční aktivity. V těchto krocích nejspíš musí Pilulka pokračovat i dál, jinak se nepodaří dostal ukazatel EBITDA do příznivých čísel.