zpět

ADP report ukáže silný US trh práce

5.4.2023

Koruna se včera nadále držela silných úrovních pod 23,50 EURCZK. Na silnějších úrovních pod 21,50 se drží i vůči dolaru.

Koruna se včera bez nových zpráv držela na silnějších úrovních mezi 23,42 – 23,45 EURCZK. Nyní se tak nachází blízko úrovním, než oslabila v souvislosti s problémy v bankách v USA a Švýcarsku. Za sebou má již i zasedání ČNB, které korunu také podpořilo.

Dnešním dnem (jako na začátku každého měsíce) začínají přicházet data z domácí ekonomiky – dnes to jsou maloobchodní tržby. Ty v únoru meziročně poklesly o 6,4 %.

V Polsku dnes zasedá centrální banka. Ta pravděpodobně opět ponechá sazby beze změny na 6,75 %, kde je drží již od loňského září. Také v Polsku (podobně jako v ČR, Rumunsku, v podstatě i Maďarsku) se zřejmě sazby nacházejí na svém vrcholu a příští pohyb sazeb bude směrem dolů.

Naopak světové centrální banky (Fed, ECB) budou ještě ve zvyšování sazeb pokračovat. Dnešní data z USA potvrdí, že americký trh práce je v dobré kondici, a že tedy Fedu nic nebrání v dalšímu zvyšování sazeb.

Více k očekávaným událostem ZDE