zpět

ADP report opět ukazuje sílu pracovního trhu v USA

1.6.2023

Soukromé podniky ve Spojených státech vytvořily v květnu 278 tisíc nových pracovních míst, což je opět výsledek výrazně nad očekávání analytiků. Úpravou prošel i dubnový výsledek, jenž byl revidován směrem dolů z 296 tisíc na 291 tisíc.

Pondělní státní svátek v USA posunul zveřejnění reportu ADP na čtvrtek místo tradiční středy, což před zítřejší očekávanou statistikou non-farm payrolls (NFP) a dnešními předstihovými indikátory může vytvořit prostor eurodolaru korigovat pohyby z posledních dnů, kdy americká měna těžila zejména z nejistoty související s dohodou ohledně nového dluhového stropu. Analytici většinově očekávali, že po dubnovém přírůstku v podobě 291 tisíc nových pracovních míst, vytvoří americká ekonomika v květnu méně pracovních pozic, a to sice jen 173 tisíc.

Výsledek 278 tisíc nových míst v soukromém sektoru tak stejně jako posledních několik měsíců opět překonává tržní odhady a ukazuje, že růst pracovních míst v USA zůstává silný. Zatímco nejvíce se v posledním měsíci dařilo odvětvím volného času a pohostinství, těžby přírodních zdrojů či stavebnictví, v sektoru výroby a financí míst ubylo. Mimo ADP report dorazila ještě také statistika nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kdy počet Američanů, kteří požádali o příspěvek, se v uplynulém týdnu zvýšil na 232 tisíc, což je mírný nárůst z předchozího týdne a těsně pod očekáváním trhu ve výši 235 tisíc. Nejnovější údaje tak naznačují, že trh práce ve Spojených státech je stále relativně robustní, což by mohlo potenciálně vést k tlaku na růst mezd a představovat příležitost pro americkou centrální banku, aby zvážila další zvýšení úrokových sazeb na příštím zasedání.

Americký dolar po zveřejnění zůstává bez výraznějších pohybů, kurz se na hlavním měnovém páru pohybuje blízko úrovně 1,0700 EURUSD, vůči české koruně se pak dolar obchoduje v pásmu 22,10 až 22,15 USDCZK.