zpět

ADP report opět ukázal, že Fed může přitvrdit

2.11.2022

Soukromý sektor ve Spojených státech přinesl v říjnu 239 tisíc nových pracovních míst, což je opět hodnota nad tržním očekáváním a zároveň největší přírůstek za poslední tři měsíce.

Statistika tak podtrhuje pokračující odolnost pracovního trhu na výrazné utahování měnové politiky ze strany centrálních bankéřů. Zatímco revize ukázala, že v září v soukromém sektoru vzniklo 192 tisíc nových pracovních míst, za uplynulý měsíc to bylo 239 tisíc, přičemž trhy měly nastavená očekávání pod 200 tisícovou hranicí. Většina nových míst pocházela z odvětví volného času a pohostinství, to přidalo přes 210 tisíc nových pozic. Zároveň vzrostl i průměrný roční výdělek, v meziročním srovnání o 7,7 %, což představuje jen nepatrný pokles tempa oproti zářijovému výsledku.

Pro měnový výbor Fedu to tak znamená, že si může teoreticky dovolit přitvrdit v rétorice. Ačkoliv většinově trh počítá se 75 bodovým navýšením na dnešním zasedání, cílové pásmo sazeb by se mohlo v budoucnu ještě upravovat směrem nahoru. Zejména pokud budou makrodata hovořící ve prospěch dolaru pokračovat tímto způsobem i nadále a inflace bude zároveň v dostatečné vzdálenosti od cíle centrální banky. V pátek nás čeká ještě další sledovaná statistika z pracovního trhu, report Non-farm payrolls, určující pro trhy pak bude příští statistika spotřebitelské inflace, zejména pak jádrové složky. Eurodolar se po zveřejnění reportu obchoduje v blízkosti 0,9890 EURUSD, žádné zásadní pohyby před večerním zasedáním zatím neprobíhají.