zpět

Achtung Kreuzung!

2.8.2022

Zpomalení průmyslu v tuzemsku i ve světě. Slábnoucí poptávka. Recese už klepe na dveře. Samoregulující se inflace.

V pátek to ještě vypadalo na dny zalité sluncem a v pondělí už dorazily první mráčky. Z mezikvartálního růstu HDP o 0,2 procenta jsme se dostali k Indexu nákupních manažerů ve výrobě, které už druhý měsíc v řadě za sebou hlásí – POZOR, POZOR, ZPOMALENÍ! PMI za červenec se propadl až na 46,8 bodu a překonal tak i negativní očekávání. Slábnoucí poptávka jenom kopíruje vysokou inflaci a nad budoucností země uprostřed Evropy tolik závislé na Německu se vznáší otazníky. Některé firmy už hovoří o propouštění, poptávka klesá, růst cen zpomaluje a spotřebitelé pociťují jak chutná samoregulující se inflace.

Podobná situace panuje i ve zbytku Evropy. Dnes zveřejněná zpráva organizace S&P Global hovoří jasně. Index PMI pro zpracovatelský průmysl v eurozóně poklesl během července na 49,8 bodu. Poprvé od června 2020 se index dostal pod hranici 50 bodů, která dělí růst od poklesu. Budiž nám k dobru, že dnes zveřejněná míra nezaměstnanosti za celou eurozónu zůstává i během června na stabilní hodnotě 6,6 procenta.

Americký dolar odstartoval nový měsíc v trošku slabší formě, která se projevila slábnutím vůči ostatním silnějším měnám. Eurodolar se dostal z ranní hodnoty 1,02 až na odpolední 1,027 EURUSD. Americký Index ISM v průmyslu sice během července klesl na 52,8 bodu, pořád se ale pohybuje nad onou magickou 50bodovou hranicí. Euro bylo možné během pondělí koupit za 24,59 až 24,64 EURCZK. Americký dolar celý den lehce tančil kolem 24 korunové hranice.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář ze středoevropského regionu zůstává pro dnešek prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny nás dnes nic nečeká, a asi ani nepřekvapí.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku dorazí statistika o nově zřízených pracovních místech.