zpět

A jak to bude dál?

23.10.2023

Světu hrozí další otevřený válečný konflikt. Co to znamená pro českého spotřebitele? Představitelé amerického Fedu se činí!

Válka je tragédie, na kterou v historii vždy doplácí obyčejní lidé. V místě konfliktu jsou přímo ohroženi občané na obou stranách, zatímco nepřímo celý svět. Nejdříve vzrostou ceny ropy a zemního plynu, v závislosti na těchto dvou komoditách vyšplhají ceny téměř všeho. Ten nikdy nekončící seriál zdražování, který nejvíce doléhá na konečné spotřebitele. Jen velmi pozvolné odeznívání inflace a zhoršení důvěry v ekonomiku na obou stranách. Další stopka pro české hospodářství, kterému by o to déle trval rozjezd. Nezapomeňme na geopolitické napětí a miliony nezačleněných muslimů rozptýlených napříč západním světem. O provázanosti ceny ropy a amerického dolaru netřeba dlouze diskutovat. Ropa se v pátek obchodovala nad hladinou 93 dolarů za barel. Zelené bankovky bylo možné zakoupit na devizovém trhu za 23,20 až 23,37 USDCZK.

Páteční kalendář nabídl makrodata pouze druhotného významu. Zveřejněny byly ceny německých průmyslových výrobců za měsíc září, ty nadále klesají. Meziměsíčně došlo k jejich poklesu o 0,2 procenta, meziročně ceny spadly téměř o 15 procent. O překvapení se postaral hlavně meziměsíční pokles, kde trhy počítaly naopak s růstem cen o 0,4 procenta. Euro se v pátek dalo zakoupit až za 24,70 EURCZK. Mnohem zajímavější než data pak byly projevy představitelů amerického Fedu. Ve čtvrtek předseda Rady guvernérů Jerome Powell ve svém proslovu poukázal na sílu americké ekonomiky a napjatý trh práce, dle jeho slov je inflace stále vysoká a nevylučuje další zvyšování sazeb. V podobném duchu se v pátek vyjádřila i členka clevelandského Fedu Loretta J. Mester. Šéf filadelfské pobočky Patrick Harker se zase hovořil v tom smyslu, že sazby je třeba držet na stabilní úrovni a pečlivě analyzovat všechna příchozí data, americká ekonomika měkne rychleji než se očekávalo. Eurodolar se obchodoval za 1,056 až 1,06 EURUSD.