zpět

Ztráty na dolaru pokračují

25.5.2022

Euro si připisuje vůči americkému dolaru další zisky. Koruna bez výraznějších pohybů. Makroekonomický kalendář dnes nabídne vyjádření několika představitelů ECB a podrobnější zápis z posledního jednání amerického Fedu.

Česká koruna se i přes značné zisky eura z posledních dnů dokázala udržet v rozmezí 24,60 až 24,70 EURCZK, aktuální kotace se pohybují spíše na spodní hranici tohoto rozpětí. Koruně nepomohla ani kladná statistika ekonomické důvěry za měsíc květen, naopak důvěra spotřebitelů je aktuálně nejpesimističtější od května 2012. Z dalších středoevropských měn se dařilo pouze polskému zlotému, který dokázal posílit vůči společné evropské měně již sedmý den v řadě. Na páru s českou korunou si polský zlotý také připisoval zisky, aktuální kurz se pohybuje okolo 5,350 PLNCZK.

Americký dolar včera opět ztrácel, těžit z toho mohla naše domácí měna, která se nakrátko podívala zpátky pod úroveň 23,00 USDCZK. Na hlavním měnovém páru se kurz přiblížil hranici 1,0750 EURUSD, aktuálně se pohybujeme okolo 1,0700 EURUSD. Z očekávaných událostí dnes bude sledováno zveřejnění podrobnějšího zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Trhy aktuálně již počítají se zvýšením sazeb na červnovém zasedání o 50 bb.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z regionu střední Evropy dnes žádné důležité zprávy nečekáme, za zmínku stojí pouze míra nezaměstnanosti od našich polských sousedů.

Očekávané finanční události v Evropě

Již ráno dorazila data německé spotřebitelské důvěry od společnosti GfK a zpřesněné hodnoty ekonomického růstu za první čtvrtletí taktéž z Německa. Výsledky obou statistik vyzněly v souladu s tržním očekáváním. V průběhu dne se svými komentáři vystoupí někteří členové ECB a také prezidentka Christine Lagarde.

Očekávané finanční události ve světě

Spojené státy dnes nabídnou data amerických objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc duben. Větší pozornost však bude mít zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky.