zpět

Zpráva o poklesu nelegálních aktivit v kryptoměnovém světě

12.4.2024

Celkový podíl celkových nelegálních kryptoměnových prostředků na meziroční bázi klesá o 9 %, přestože zločinci stále manipulovali s více než 34 miliardami dolarů v roce 2023.

Celkový objem nelegálních kryptoměnových prostředků klesl o téměř třetinu v roce 2023, jak ukazují výsledky výzkumu provedeného společností TRM Labs. Zjištění ukazují, že objem klesl z 49,5 miliardy dolarů v roce 2022 na 34,8 miliardy dolarů v roce 2023. Společnost TRM Labs se sídlem ve San Franciscu, specializující se na forenzní analýzu blockchainu, poznamenala, že pokles předčil 22% snížení „celkového objemu transakcí s kryptoměnami během téhož období“.
Kromě celkového poklesu se také snížila celková hodnota prostředků poslaných na sankcionované adresy a subjekty: z 25,4 miliardy dolarů v roce 2022 na 16,2 miliardy dolarů v roce 2023, uvádí společnost TRM Labs a dodává, že pokles byl doprovázen „zvýšeným tlakem ze strany vlád a právních orgánů.“

„Skutečně, loňský rok také přinesl třikrát větší nárůst sankcí proti podnikům a jednotlivcům spojeným s kryptoměnami. Mezi 33 sankcemi OFAC se objevily dvanáct ransomware skupin, šest vysokorizikových burz a služba pro míchání kryptoměn.“

Přestože tento klesající trend, TRM Labs poznamenává, že prodej nelegálních drog na trzích darknetu zůstává robustní, přičemž objem se zvýšil na 1,6 miliardy dolarů v roce 2023, oproti 1,3 miliardě dolarů v roce 2022, což naznačuje „malý dopad celkového poklesu kryptozločinů.“

Nedávné poznatky z Chainalysis potvrzují zjištění TRM Labs, ukazující nárůst příjmů pro podvodné obchody a trhy na darknetu po uzavření trhu Hydra v roce 2022. Data naznačují, že kombinované příjmy z trhů darknetu vzrostly na téměř 2 miliardy dolarů v roce 2023, což představuje významný 25% nárůst oproti metrikám předchozího roku.

Dále Chainalysis poukázal na vznik dvou nových trhů na darknetu, agresivně propagující své nabídky v Moskvě, snažící se tak zaplnit mezeru po pádu Hydry.
Souvislosti s tímto vývojem je důležité poznamenat, že přes pokles celkového objemu nelegálních kryptoměnových prostředků zůstává boj s krypt zločinem stále aktuální a náročný. Sankce a úsilí ze strany vlád a právních orgánů hrají klíčovou roli v pokusu o omezování těchto nelegálních aktivit, avšak nové výzvy a inovativní techniky zločinců často vyžadují rychlé a efektivní reakce.

V rámci těchto snah se rovněž zvyšuje důležitost spolupráce mezi různými subjekty včetně forenzních analytiků, vládních úřadů a kryptoměnových platforem. Efektivní sdílení informací a společné úsilí napříč odvětvími může posílit schopnost odhalovat a vyšetřovat nelegální aktivity s kryptoměnami a dále snižovat jejich výskyt.

V této dynamické a neustále se vyvíjející oblasti je klíčové nejen sledovat aktuální trendy a statistiky, ale také investovat do inovativních technologií a strategií, které umožňují efektivnější monitorování a boj proti zločinným aktivitám s kryptoměnami. Společným úsilím a neustálým zlepšováním postupů je možné dosáhnout pokroku v ochraně integritu kryptoměnových trhů a podpory jejich bezpečného a legálního využívání.

Vývoj kryptoměnových trhů a boj proti nelegálním aktivitám jsou neustále se měnícím polem, které vyžaduje pozornost a koordinované úsilí různých aktérů. Zlepšování forenzních technologií a strategií monitorování spolu s úzkou spoluprací mezi regulačními orgány, soukromým sektorem a vědeckými institucemi je klíčové pro zachování integrity trhu a ochranu uživatelů kryptoměn před zločinnými aktivitami.