zpět

Zápis Fedu ukazuje více nejistoty, než by si trhy přály

4.1.2024

Zápis z prosincového jednání americké centrální banky tlumí optimistická očekávání ohledně snižování úrokových sazeb, zároveň však ukazuje obavy z možných škod, které by příliš restriktivní měnová politika mohla způsobit americké ekonomice.

Připomeňme si, že centrální banka Spojených států během prosincového zasedání ponechala úrokové sazby na současné úrovni 5,25 % až 5,5 %, přičemž předseda Jerome Powell svým komentářem signalizoval konkrétnější rysy možného snižování sazeb v následujícím půlroce. Měnová rada uvedla, že do konce roku 2024 očekává snížení úrokových sazeb až o tři čtvrtiny procentního bodu, nicméně včera zveřejněné shrnutí ukazuje vyšší míru nejistoty ohledně konkrétních kroků obratu měnové politiky.

Existuje riziko, že vysoké úrokové sazby mohou stále přimět spotřebitele a podniky k vyšší kontrole svých výdajů, což může pomoci k většímu ekonomickému zpomalení vedoucímu k „tvrdému přistání“ (termín označující výrazný ekonomický pokles po období rychlého růstu), kterému se představitelé Fedu snaží vyhnout. Ze zápisu je ale na druhou stranu také patrné, že účastníci zasedání obecně zdůrazňovali důležitost zachování pečlivého a na datech závislého přístupu k rozhodování o měnové politice a znovu potvrdili, že by bylo vhodné, aby přístup ke snižování sazeb nějakou dobu setrval na restriktivní úrovni, dokud se inflace zřetelně neposune dolů směrem k cíli měnového výboru.

Aktuální tržní sazby počítají s prvním snížením sazeb již v březnu, přičemž na konci roku by se úroková sazba měla pohybovat v rozmezí 3,75 % až 4,00 %, tedy o 1,5 procentního bodu níže, než je tomu nyní. Trhy tedy aktuálně počítají s až dvojnásobně větším snížením, než signalizuje centrální banka.