zpět

Zakladatel Bitcoin Fog odsouzen za praní peněz v souvislosti s nelegálním obchodem na temné síti

13.3.2024

V úterý uznal federální soud zakladatele kryptoměnové služby Bitcoin Fog, Řomana Sterlingova, vinným z praní peněz spojeného s nelegálním prodejem drog na darkwebu.

Po dvoudenním zvažování poroty byl Sterlingov shledán odpovědným za zastírání původu krypto transakcí, což ztěžovalo snahy vysledovat finanční výnosy z trestné činnosti. Obžaloba tvrdila, že Bitcoin Fog hrál klíčovou roli při maskování přes 400 milionů dolarů v transakcích, z nichž 78 milionů bylo přímo spojeno s transakcemi na darkwebu.

Sterlingova odsouzení představuje další významné vítězství ve zvýšených snahách Spojených států v boji proti kryptoměnoví orientované trestné činnosti. Tato série právních opatření zahrnuje také významné odsouzení spoluzakladatele FTX Sama Bankman-Frieda a nejnovější dohodu s Binance. Sterlingov, držitel dvojího ruského a švýcarského občanství, popřel svou účast na Bitcoin Fog během soudního procesu.

Nyní čelí Sterlingov maximálnímu trestu 20 let ve vězení za čtyři obvinění z praní peněz, přičemž již strávil téměř tři roky ve vazbě.

Během měsíčního trvání soudu, kde byl předložen důkaz, jak vyšetřovatelé vystopovali kryptotransakce z temných webových platforem přes Bitcoin Fog. Soud také popsal složitý postup, který měl Sterlingov použít před deseti lety k registraci doménového jména Bitcoin Fog.

Další důkazy předložené obžalobou naznačovaly, že Sterlingov se účastnil drobných transakcí ze svého jménem registrovaného účtu, údajně k otestování operací Bitcoin Fog před jeho spuštěním v roce 2011. Sterlingov přiznal, že Bitcoin Fog používal, ale odmítl, že by vybíral jakékoliv poplatky, na rozdíl od tvrzení obžaloby.

Kryptoprání se stává běžným

Případ Sterlingova zdůrazňuje rostoucí obavy ohledně role kryptoměn při praní peněz, zejména prostřednictvím služeb navržených k anonymizaci transakcí. Nedávná zpráva od Chainalysis pro rok 2024 poukazuje na znepokojující trend vzrůstajících aktivit praní peněz prostřednictvím („kryptomíchaček“).

Zpráva poukazuje na dominantní roli transakcí spojených s sankcionovanými subjekty, které představují 61,5% všech sledovaných nelegálních transakcí, což činí 14,9 miliard dolarů v roce 2023. Mnoho těchto transakcí zahrnuje kryptoslužby pod sankcemi Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) Ministerstva financí USA nebo je založeno v sankcionovaných jurisdikcích.

Mezi významné přispěvatele k tomuto objemu patřila ruská burza Garantex, která byla sankcionována za praní peněz pro útočníky vyděračských virů a další kybernetické zločince. Nejnovější případ opět zdůrazňuje složité výzvy v regulaci kryptotransakcí na globální úrovni.

Rostoucí obavy ohledně zneužívání kryptoměn pro praní peněz a jiné nelegální aktivity nabývají na váze, a soudní rozhodnutí ve věci Řomana Sterlingova představuje významný krok ve snaze Spojených států potlačit tuto problematiku. Série nedávných soudních rozhodnutí, zahrnující odsouzení významné osobnosti FTX Sama Bankman-Frieda a dohodu s Binance, ukazuje na odhodlání vlády zabránit zneužívání kryptoměn. Sterlingovův případ, jenž představuje spojení švédsko-ruského občanství, zdůrazňuje rostoucí nutnost regulovat a kontrolovat kryptoměnové transakce ve snaze omezit možnosti skrytého praní peněz a financování nelegálních aktivit. Toto rozhodnutí tak může posílit globální úsilí o bezpečnost a transparentnost v oblasti kryptoměn, což zase může ovlivnit budoucí soudní případy a regulační kroky v celosvětovém měřítku