zpět

Vyšší sazby budou možná už ve čtvrtek

3.5.2022

Tento čtvrtek bude opět zasedat ČNB a na programu mají centrální bankéři další rozhodnutí o nastavení hlavní 2T REPO sazby. Nyní má hodnotu rovných 5 %, kam se dostala po posledním měnovém jednání ČNB. Možností má ČNB hodně a všechny varianty jsou na stole.

Varianta č. 1 – sazby beze změny

Ve hře jsou tentokrát snad všechny varianty kromě snížení sazeb. Centrální bankéři mají za sebou dlouhé období, kdy zvedali sazby na každém zasedání a postupně se sazby dostaly na relativně vysokou úroveň. Je tedy možné, že tentokrát ČNB sazbu ponechá beze změny, aby měla v budoucnu větší manévrovací prostor, protože sazby nelze zvedat do nekonečna, přičemž tento prostor je z větší části již vyčerpán. I když je tato varianta možná, nejeví se jako příliš pravděpodobná.


 Varianta č. 2 – zvýšení sazeb o 25b.

Další možnou variantou je zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu na 5,25 %. Tento krok v sobě zahrnuje stále aktivní přístup k rostoucí inflaci, ale zároveň ponechává dostatečný prostor pro další razantnější utažení měnových podmínek v budoucnu. ČNB navíc určitě zvažuje negativní dopad vyšších sazeb na ekonomický růst. Podle nejnovějších čísel se domácí ekonomka v 1Q 2022 meziročně zvedla o 4,6 %, což je skvělý výsledek, ale prakticky všichni se nyní shodují na tom, že druhé čtvrtletí se ponese v duchu výrazně nižšího tempa růstu a není vyloučeno, že se dostaneme i mírně do červených čísel. Nastane tolik skloňovaná stagflace, tedy situace vysoké míry inflace a zároveň nízkého ekonomického růstu.


Varianta č. 3 – razantní zvýšení sazeb

Zareagovat na růst cenové hladiny rázně a zvednout sazby o 50 bodů a více a poslat tak 2T REPO sazbu k 5,50 % případně výš, je také možnost, kterou ČNB bez sporu má. Byl by to jasný signál vůči trhům, že čeští centrální bankéři budou proti inflaci vystupovat odhodlaně a reagovat velmi silně. I když se trhy ve svých predikcích nejspíš k této variantě nebudou klonit, nelze ji ani zcela vyloučit. V kontextu posledních dat o spotřebitelské inflaci, která v březnu meziročně vzrostla o 12,7 % a v situaci, kdy průmyslové ceny jdou nahoru dokonce o 24,7 % je razantní zvýšení sazeb naprosto relevantní, takže i tato možnost je na stole.


Sazby ve čtvrtek nejspíš skutečně půjdou nahoru a vyšší sazby znamenají další zdražení hypoték, spotřebitelských úvěrů, provozních úvěrů a dalších druhů financování, ale zároveň jednoznačně brzdí růst cen zboží a služeb. I když ceny nyní rostou velmi výrazně, pokud dojde k odstřižení EU od ruské ropy a či plynu, zdražení teprve nabere na síle.