zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

17.1.2023

Poslední čtyři týdny se koruně vydařily, když proti dolaru zpevnila z 22,95 USDCZK na 22,15 USDCZK. Dosažením této hranice byla domácí měna proti dolaru nejsilnější od března loňského roku.

Nejobchodovanější měnový pár v posledních měsících zažívá ukázkový obrat trendu. Po tom, co se americká měna obchodovala přes čtvrt roku pod psychologickou úrovní parity, zažívá již třetí měsíc v řadě výrazný odliv kapitálu. Děje se tak v návaznosti na zlepšující se situaci ohledně cenového růstu v zemi. Aktuální kotace eurodolaru se nacházejí v blízkosti březnových hodnot z minulého roku 1,0850 EURUSD, vůči české koruně se kurz přiblížil na dohled hladiny 22,10 USDCZK. Růst spotřebitelských cen ve Spojených státech nadále zpomaluje, což dokládá nejnovější zpráva o prosincové inflaci (CPI). Spotřebitelské ceny se meziměsíčně snížily o 0,1 %, což představuje první meziměsíční pokles cenové hladiny od května 2020, meziročně pak růst cen zpomalil k hladině 6,5 %. Hlavními faktory zpomalení růstu bylo zejména snížení růstu cen plynu a v menší míře i snížení cen potravin. Index cen výdajů na osobní spotřebu bez potravin a energií, preferovaný ukazatel inflace Fedu, se v listopadu meziročně udržel na stabilní úrovni 4,7 %, což je sice méně než na počátku roku 2022, ale stále výrazně nad 2% cílem Fedu. Připomeňme si, že Fed v prosinci přerušil cyklus zvyšování úrokových sazeb o tři čtvrtě bodu, kdy úroky zvýšil "pouze" o 50 bazických bodů s cílem stabilizovat výpůjční náklady poblíž hranice 5 %. Fed současně snižuje objem své rozvahy, což by mělo dále podporovat zpřísňování měnové politiky. Předseda Fedu Jerome Powell navíc uvedl, že šance na snížení sazeb v letošním roce je minimální, a dodal, že sazby pravděpodobně zůstanou vyšší, až se cyklus zvyšování sazeb uzavře. Na svém nadcházejícím zasedání 1. února Fed zřejmě zvýší sazby o 25 bb. Fed již uvedl, že pozorně sleduje zejména stav trhu práce, který je stále poměrně silný, což s růstem reálných mezd jen podporuje inflaci.

I když většinová očekávání trhů počítala s růstem nezaměstnanosti v USA na 3,7 %, výsledek za prosinec ukázal na pokles na 3,5 % z listopadových 3,6 %. Ještě na začátku loňského roku přibývalo měsíčně více než 500 tisíc nových pracovních míst, ale v poslední době trend začíná postupně zpomalovat. Celkově americká ekonomika v roce 2022 vytvořila 4,5 milionu pracovních míst, což je o 2,2 milionu méně než v roce 2021. V soukromém sektoru přibylo v prosinci 235 tisíc nových pracovních míst, což byl výsledek výrazně nad očekáváním trhu, který počítal s výsledkem okolo 150 tisíc. V letošním roce se pravděpodobně již nedočkáme tolika dobrých zpráv týkajících se amerického trhu práce. Zatímco v loňském roce se trh ještě vzpamatovával z krize, letos část významných podniků plánuje propouštět. Budou tak činit v reakci na zpomalení globální ekonomiky, zvýšení úrokových sazeb a nižší spotřebitelskou poptávku. Příznivá čísla z trhu práce poskytují Fedu větší prostor pro boj s inflací zvyšováním sazeb. Nezapomeňme, že Fed má dvojí mandát: inflaci a zaměstnanost, na rozdíl od ČNB, která se zaměřuje pouze na stabilitu cenové hladiny.

ČNB na svém zasedání těsně před Vánoci dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Rozhodnutí sazby nezvýšit ani tentokrát nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení sazeb, tentokrát o 50 bb. ČNB stále očekává na začátku letošního roku další nárůst míry inflace. ČNB ústy guvernéra Michla potvrdila svůj závazek bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu prostřednictvím devizových intervencí. Guvernér také uvedl, že o snížení sazeb se v naší centrální bance debata nevede. Předvánoční zasedání větší vliv na kurz „eurokoruny“ nemělo i z toho důvodu, že nebyla zveřejněna nová makroekonomická prognóza. I přes nižší než očekávaný výsledek prosincové inflace (CPI) nepočítáme s tím, že by ČNB sazby snižovala dříve než ve druhé polovině roku 2023 a nepřekvapilo by nás, kdyby to bylo až v samotném závěru roku.

Pokud v říjnu nemusela ČNB intervenovat ve prospěch české koruny v podstatě vůbec, když na její podporu vynaložila pouze 79 milionů EU, v listopadu se podpora koruny prostřednictvím intervencí rovnala nule. Tím se opět prodlužuje horizont, během kterého by ČNB měla „kapacitu“ případně slábnoucí korunu operacemi na trhu podporovat. Od května do října tohoto roku vydala ČNB se svých devizových rezerv 25,6 mld. EUR, což je méně než 16 % jejich hodnoty z konce dubna. Oficiální objemy intervencí za prosinec nebyly ještě zveřejněny, ale vše znovu nasvědčuje tomu, že ani v tomto měsíci nemusela být ČNB na měnovém trhu příliš aktivní.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Listopadová průmyslová produkce v meziročním vyjádření vzrostla o 0,5 %. To sice na první pohled nevypadá jako pozitivní výsledek, ale očekávání bylo nastaveno na mírný pokles. Pozitivním faktem zůstává růst hodnoty nových zakázek jak ze zahraničí (+8,2 %), tak především z tuzemska (+13,3 %). Obchodní bilance v listopadu skončila deficitem 25,5 mld. CZK a opět atakovala nejhorší výsledky v historii země. V roce 2022 pouze v lednu saldo obchodní bilance dosáhlo kladné hodnoty. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Listopadové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 8,7 % a tržby maloobchodníkům tak klesly již sedmý měsíc v řadě. Ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je obecně se horšící ekonomická situace. Prosincová míra nezaměstnanosti se v meziměsíčním vyjádření zvýšila o 20 bb. na 3,7 %, ale po několika měsících se Česká republika dostala zpět na místo premianta celé EU. Na opačném konci spektra se nachází Řecko a Španělsko s mírou nezaměstnanosti 11,4 resp. 12,4 %. Méně pozitivní zprávou je ale již několik měsíců trvající fakt, že se počet volných pracovní míst v ČR udržuje pod hodnotou 300.000. Ke konci prosince to bylo cca 289.000, což je nejnižší hodnota za poslední více než čtyři roky. V případě hromadného neprodlužování smluv na dobu určitou bychom se mohli u míry nezaměstnanosti v prvních měsících roku 2023 podívat přes 4 %, toho jsme byli naposledy svědky v dubnu 2021. V prosinci domácí spotřebitelské ceny vzrostly o 15,8 %. Můžeme mluvit o jistém překvapení, protože se oproti listopadu počítalo s mírně zrychlujícím se meziročním tempem růstu spotřebitelských cen na 16,4 %. Očekáváme, že domácí spotřebitelské ceny už mají svůj vrchol za sebou. Důvodem nicméně nebude obecné zlevňování, ale vliv loňské vysoké srovnávací základny.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

22,60   23,10   23,00   22,65

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar za poslední čtyři týdny ztratil cca 70 haléřů a oslabil až na 22,15 USDCZK.

V případě pokračujícího posilování by koruna musela v prvé řadě stabilně překonat úroveň posledního dna na 22,10 USDCZK. Další v pořadí by byla dlouhodobá hranice supportu (tyrkysová přímka) na hranici 21,95 USDCZK.

V případě ztrát by na domácí měnu „čekala“ Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 22,40 USDCZK a dále pak krátkodobá hranice supportu / rezistence 22,90 USDCZK (modrá úsečka). Další úrovní je pak 23,10 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka). V případě výraznějšího posílení dolaru je další technickou úrovní střednědobá hranice 23,40 USDCZK (zelená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.