zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

15.9.2022

Na přelomu měsíce se americkému dolaru dařilo, když proti koruně zpevnil z 24,03 USDCZK na 24,93 USDCZK. Po zářijovém zasedání ECB ale dolar část svých zisků odevzdal.

Další měnové zasedání Fedu proběhne 21. září. Od předchozího zasedání prošlo očekávání o dalším zvýšení dolarových sazeb procesem, které bychom, dle části podtitulu slavné fantasy knihy, mohli shrnout: „Tam a zase zpátky“. Na začátku srpna se zvýšení sazeb na dolaru rovnou o 75 bb. bralo jako téměř hotová věc, ale zpomalující růst spotřebitelské inflace v USA toto očekávání změnil, když se poté počítalo spíše s variantou utažení měnové politiky pouze o 50 bb. K variantě zvýšit sazby o 75 bb. se trhy posléze opět přiklonily po výstupu z ekonomického sympozia v Jackson Hole. Guvernér Fedu Jerome Powell se na něm prezentoval velmi jestřábím projevem, ze kterého vyplynulo, že je Fed připraven sazby ponechat na vyšších úrovních po delší dobu. Také zaznělo, že cenová stabilita je pro americkou centrální banku nyní důležitější než případné dopady utažení měnové politiky na hospodářský růst. Dolar tak dostal podporu pro opětovné proražení hranice parity proti euru a na začátku září je očekávání nastaveno na zhruba 65% šanci zvýšení dolarových sazeb o 75 bb. a 35% šanci na mírnější zvýšení o 50 bb.

Zajímavé informace přineslo zveřejnění stavu devizových rezerv k 31. srpnu. V červenci byla ČNB nucena intervenovat v objemu téměř 10 mld. EUR, což je zatím největší objem, kterým byla naše centrální banka nucena bránit korunu. V květnu na její obranu vynaložila 3,5 mld. EUR a v červnu 7,1 mld. EUR. V meziročním vyjádření se rezervy ztenčili o 2,4 mld. EUR. V srpnu se intenzita intervencí zřejmě o něco snížila a ani na začátku září to zatím nevypadá, že by ČNB byla nucena do trhu výrazněji vstupovat. Nejbližší zasedání ČNB proběhne 29. září.

V září zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly vesměs zklamáním. Průmyslová produkce za červenec meziročně vzrostla, ale nárůst o 0,8 % jako pozitivní označit nemůžeme. Český průmysl tak v zásadě „přešlapuje na místě“ již 12 měsíců v řadě. Tentokrát navíc za očekáváním zaostal výsledek nových objednávek. Tuzemské sice mírně vzrostly, ale zahraniční v meziročním vyjádření poklesly o 2,2 %. Hlavním důvodem je dlouhodobá závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu, který ekonomice pomáhá v časech konjunktury, ale v období krize se stává „koulí na noze“. Červencová obchodní bilance se po relativně lepším červnovém výsledku opět prezentovala schodkem přesahujícím 20 mld. CZK. Od začátku roku se pouze v lednu export převýšil import. Důvodem je především výrazný nárůst cen ropy a plynu, protože jen saldo s uvedenými komoditami se meziročně zvýšilo o 24,6 mld. CZK. České domácnosti stále více řeší, zda pořídit celou řadu zbytných věcí, když se červencové maloobchodní tržby meziročně snížily dokonce o 7,2 % a ani do dalších měsíců zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a jejich postupně končících fixací. V srpnu se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,4 % oproti očekávané stagnaci na červencovém výsledku 3,3 % Je patrné, že se situace na trhu práce mírně zhoršuje, protože zvýšení míry nezaměstnanosti již v srpnu nebylo v posledních letech obvyklé. Větším problémem nicméně je, že se opětovně snížil počet nově vytvořených pracovních míst. Pokud se tento trend udrží, mohlo by to znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání.

Již řadu měsíců je, minimálně z pohledu české veřejnosti, nejsledovanějším ekonomickým ukazatelem míra tuzemské inflace (CPI). Srpnový výsledek meziročního růstu o 17,2 % znamená po více než roce zpomalení růstu cen, důvodem byl především mírnější růst cen energií. Na další vývoj domácího CPI bude mít značný dopad to, jaké nástroje představí Evropská komise resp. česká vláda ve vztahu k ceně elektřiny event. zemního plynu. V případě varianty regulace cen nebo jejich zastropování se dá do konce roku čekat pozvolný pokles cenové hladiny. Od začátku příštího roku, vzhledem k vysoké srovnávací základně, by mělo být zpomalování růstu ještě výraznější.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,70   24,60    24,30     23,75

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar na začátku září krátkodobě posílil na 24,93 USDCZK a proti koruně byl nejsilnější od května 2020. Po zářijovém zasedání ECB ale dolar část svých zisků odevzdal.

V případě opětovných ztrát by musela domácí měna prorazit pásmo 24,30 - 24,35 USDCZK tvořené střednědobou hranicí supportu / rezistence v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200. Další pásmem je poté 24,50 – 24,60 USDCZK tvořené dlouhodobou hranicí supportu / rezistence (modrá přímka) a klouzavým průměrem SMA 100. Další technickou hranicí je pak střednědobá hranice supportu / rezistence (červená přímka) na 24,90 USDCZK. 

V případě posilování by koruna musela v prvé řadě překonat střednědobou hranici supportu / rezistence na 24,05 USDCZK (červená přímka). Další hranicí ke zdolání je Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 na 23,80 USDCZK (fialová přímka). V případě výraznějších zisků by na korunu čekala střednědobá hranice supportu / rezistence (oranžová přímka) na 23,55 USDCZK.  

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.