zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

12.8.2022

Poslední čtyři týdny americký dolar odevzdal část předešlých zisků a proti koruně se obchodoval v rozmezí 23,80 – 24,58 USDCZK. Zasedání ČNB na začátku srpna proběhlo již v novém složení a „pod taktovkou“ nového guvernéra Aleše Michla.

Tentokrát jsme se žádného překvapení nedočkali. Dle očekávání byly ponechány úrokové sazby na stávajících úrovních a šlo tak o první měnové zasedání po více než roce, kdy nedošlo k utažení měnové politiky. Mírné uklidnění finančních trhů přinesla tiskové konference guvernéra Michla, který navzdory svému dřívějšímu odporu ke zvyšování úrokových sazeb zmínil pouze dvě varianty dalšího postupu ČNB, a to ponechání či zvýšení sazeb. Stejně tak potvrdil odhodlání i nadále bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu. Na dalším zasedání plánovaném na 29. září již budou mít centrální bankéři k dispozici novou prognózu. Vzhledem k faktu, že guvernér Michl zmínil, že ČNB očekává letošní průměrnou inflaci ve výši 16,5 %, vidíme jako pravděpodobné, že ČNB sazby ještě mírně zvýší. Zajímavostí zasedání bylo, že došlo ke změně horizontu měnové politiky, kterým se ČNB dlouhodobě řídila, z 12-18 měsíců na 18-24 měsíců. Důvodem je, dle guvernéra Michla, fakt, že čelíme výjimečně vysoké míře nejistoty. My za tím spíše vidíme snahu vysvětlit stabilní sazby v období i nadále akcelerující inflace. V tento okamžik očekáváme, že ČNB v září zvedne 2T repo sazbu o 50bb. na 7,5 %. Při srpnovém zasedání o změně sazeb se pět členů měnového výboru vyslovilo pro stabilitu sazeb, ale dva členové hlasovali pro zvýšení rovnou o 100bb. Důležité bylo, že guvernér Michl potvrdil odhodlání ČNB i nadále bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu.
Federální rezervní systém Spojených států na svém červencovém zasedání zvýšil rozpětí pro hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 2,25-2,5 %. Výpůjční náklady se tak dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2019, což celkově odpovídalo tržním prognózám. Na pozdější tiskové konferenci guvernér Jerome Powell naznačil, že by se Fed mohl na následném zasedání v září odhodlat k výraznějšímu zvýšení sazeb, zejména pokud se objeví rizika, která by mohla bránit dosažení inflačního cíle. Za předpokladu silných dat z pracovního trhu a dalšího růstu cenové hladiny lze očekávat, že Fed sáhne k výraznějšímu utažení sazeb a možného dalšího snížení bilanční sumy. Powell také uvedl, že Fed nemůže předpovědět rozsah obměny měnové politiky na příští rok a že další rozhodnutí budou záviset primárně na datech. Technická recese v USA zatím nebudí příliš velké obavy a pro Fed zůstává hlavní prioritou inflace, což potvrdil na následný dotaz i sám guvernér, který aktuálně neshledává americkou ekonomiku v recesi a znovu potvrdil jako primární cíl boj s inflací.
V srpnu zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly vesměs pod očekávání trhu. Průmyslová produkce za červen meziročně vzrostla o 1,7 %. Český průmysl tak v zásadě neroste již 11 měsíců v řadě. Pozitivně ale dopadl výsledek nových objednávek a nevypadá to, že bychom se v několika dalších měsících měli dočkat velkého pádu domácí průmyslové výroby. Červnová obchodní bilance sice nedopadla tak velkým schodkem, jako jsme byli svědky v několika předchozích měsících, ale deficit přes 12 mld. CZK dobrým výsledkem rozhodně není. České domácnosti již viditelně daleko více řeší, zda pořídit celou řadu zbytných věcí, když se červnové maloobchodní tržby propadly meziročně o 6 % a ani do dalších měsíců nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend změnit. V červenci se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,3 %. Větším problémem je ale nejmenší počet nově vytvořených pracovních míst od října 2020 a je patrné, že tuzemská ekonomika hůře vytváří nová pracovní místa. Pokud se tento trend udrží, mohlo by to znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání. Již řadu měsíců je, minimálně z pohledu české veřejnosti, nejsledovanějším ekonomickým ukazatelem míra tuzemské inflace (CPI). Červencový výsledek meziročního růstu o 17,5 % sice znamená další zrychlení růstu cen, ale bylo o poznání menší, než se kterým se počítalo. Důvodem byl o něco pomalejší růst cen energií. Toto se ale může změnit na začátku podzimu, kdy se počítá s dalšími úpravami ceníků jejich dodavatelů.
Potenciálně negativní zprávou z pohledu obsluhy státního dluhu byla informace agentury Moody´s. Ta snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní z důvodu rizika přerušení dodávek ruského plynu, což by zřejmě uvrhlo zemi do hluboké recese. Zmíněná agentura tak následovala agenturu Fitch, která ke stejnému kroku sáhla již na začátku května.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců


24,05            24,00            23,90            23,65

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar v polovině července krátkodobě posílil na 24,58 USDCZK a proti koruně byl nejsilnější od května 2020. V následujících týdnech se kurz stabilizoval u 24,10 USDCZK.
V případě pokračujících ztrát by musela domácí měna opětovně prorazit úroveň 24,35 USDCZK (černá přímka) resp. 24,55 USDCZK, kde se nachází dlouhodobá hranice supportu / rezistence (modrá přímka). Další hranicí je pak další dlouhodobá hranice supportu / rezistence (červená přímka) na 25,10 USDCZK.
V případě obratu trendu by koruna musela v prvé řadě překonat hranici 23,80 USDCZK tvořenou Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 61,8 na 23,80 USDCZK (fialová přímka). V případě výraznějších zisků by na korunu čekala střednědobá hranice supportu / rezistence (oranžová přímka) na 23,40 USDCZK a poté Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,10 USDCZK.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.