zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

14.7.2022

Poslední čtyři týdny přály americkému dolaru, když koruna oslabila z 23,30 USDCZK na 24,50 USDCZK. Bankovní rada ČNB zvýšila na svém červnovém jednání úrokové sazby o 125 bb. Základní (2T repo) sazba se poprvé od začátku května 1999 dostala na 7 %.

Takto výrazné jednorázové zvýšení sazeb ale překvapením nebylo. Důvodem je stále akcelerující spotřebitelská inflace, která za květen dosáhla na 16% meziroční růst a překonala prognózu ČNB. Ústy končícího guvernéra Rusnoka ČNB potvrdila, že očekává dvouciferné hodnoty meziročních přírůstků spotřebitelských cen až do konce tohoto roku. Končící guvernér také oficiálně potvrdil, že zhruba od poloviny května ČNB intervenuje na trhu ve prospěch české koruny z důvodu omezení „dovezené“ inflace. Centrální banka počítá s tím, že v druhé polovině letošního roku ekonomika v meziročním vyjádření poklesne. Červnové zasedání ČNB bylo posledním pro stávající bankovní radu, když od července v ní již nezasedají Vojtěch Benda, Tomáš Nidetzký a především Jiří Rusnok. Nové složení bankovní rady pravděpodobně bude znamenat konec období utahování měnového politiky, ale zcela jisté to není. Nynější prognóza ČNB totiž nepočítala s tak rychlým zvedáním sazeb na euru, které se aktuálně očekává.

Americkému dolaru k dalším ziskům pomohlo zveřejnění tamní inflace. Očekávání bylo nastaveno tak, že na „inflačním vrcholu“ už americká ekonomika byla před začátkem léta. Namísto toho ale květnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,6 %, čekala se stagnace na dubnové hodnotě 8,3 %. Na trzích se tak spekuluje o tom, že by reakce Fedu v podobě zvyšování dolarových úrokových sazeb mohla být výraznější, než bylo avizováno. Zveřejnění výsledku nejbližšího zasedání Fedu je plánováno na večer 27. července a aktuálně se s více než 90% pravděpodobností počítá s růstem dolarových sazeb rovnou o 75 bb.

V červenci zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Průmyslová produkce za květen dopadla relativně dobře, když i přes vysokou loňskou srovnávací základnu v meziročním vyjádření vzrostla o 3,3 %. Nové zakázky se ve srovnání s květnem 2021 zvýšily o 9 %, což je velmi solidní výsledek. Velmi nepříjemným překvapením dopadly květnové maloobchodní tržby. S mírným meziročním poklesem se, i vzhledem k vysoké srovnávací základně, sice počítalo, ale propad o 6,9 % zaskočil zřejmě všechny analytiky. Tržby maloobchodníků se propadly téměř ve všech segmentech. Vzhledem k faktu, že k propadu došlo i v meziměsíčním srovnání, je patrné, že spotřeba domácností již reaguje na růst inflace a nejistotu spojenou s budoucím vývojem. Od červnové inflace (CPI) se očekává další zrychlení růstu cen po květnovém meziročním zvýšení o 16 %.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,45 24,60 24,10 23,70

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar v prvním červencovém týdnu posílil na 24,50 USDCZK a proti koruně je nejsilnější za poslední dva roky.

V případě pokračujících ztrát by musela domácí měna nejprve prorazit hranici 24,70 USDCZK, kde se nachází dlouhodobá hranice supportu / rezistence (modrá přímka). Další hranicí je pak další dlouhodobá hranice supportu / rezistence (červená přímka) na 25,10 USDCZK.

V případě obratu trendu by koruna musela v prvé řadě překonat hranici 24,35 USDCZK tvořenou dlouhodobou úrovní supportu / rezistence (černá přímka). Další hranicí „v pořadí“ je pak Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 na 23,80 USDCZK (fialová přímka). V případě výraznějších zisků by na korunu čekalo pásmo (žlutý obdélník) těsně nad 23,00 USDCZK v podobě kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence (oranžová přímka), Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.