zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

22.6.2022

Koruna se k dolaru rozkročila do poměrně širokého pásma a za posledních několik týdnů se podívala na 23,85 USDCZK, ale také těsně pod 23,00 USDCZK. Období zakončila na „střední“ hodnotě v blízkosti 23,50 USDCZK.

Na obrázku domácí ekonomiky se dlouhodobě nic nemění a trendy jsou jasně nastaveny. Statistika dubnového zahraničního obchodu ukázala výsledkem -28,4 mld. korun na historicky nejhlubší deficit salda. Vývoz meziročně klesl o 1,3 %, ale dovoz šel nahoru o 13,3 %. Konečný záporný výsledek nejvíce ovlivnil obchod s ropou a plynem. Obvyklý tahoun zahraničního obchodu, tedy odvětví s motorovými vozidly, zpomaluje, a přebytek bilance se v tomto segmentu snížil o 11,4 mld. korun. Růžově to nevypadá ani s domácím průmyslem. Podle nejnovějších čísel za duben klesl o 3,8 % y/y. Domácí průmyslová výroba už devátý měsíc roste jen nepatrně, v zásadě se růst drží těsně nad nulou, nebo dokonce těsně pod ní.

Dobré zprávy hlásily útraty Čechů. Maloobchodní tržby za květen se meziročně zvedly o 6,2 %. Nízká nezaměstnanost a chuť Čechů utrácet je skvělou zprávou pro řadu odvětví. Zajímavostí je, že už několikátý měsíc tržby internetovým a zásilkovým obchodům klesají, v květnu to bylo meziročně dokonce o 14,2 %. Slušná spotřebitelská poptávka má základ ve vynikající kondici nezaměstnanosti, která v květnu klesla na 3,2 %. Počet lidí bez práce jde dolů a nachází se na 2,5letých minimech. Jejich počet klesá rychleji než počet volných pracovních míst. Těch sice také ubývá, ale už ne tak rychle. Podstatné je, že rozdíl mezi uchazeči a volnými místy stále převyšuje magickou hranici 100 tisíc, a to už čtvrtý měsíc v řadě.

V hlavní roli byla však stále inflace. Ta postupně ukrajuje z mezd Čechů čím dál více a za celý 1Q 2022 šly reálné platy dolů o 3,6 %. Domácí meziroční spotřebitelská inflace se v květnu zastavila až na hranici 16 %. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily dokonce o 27,9 % a dnes nemůžeme jmenovat jediný faktor, který by byl schopen tento trend zvrátit či podstatně zpomalit.

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání americké i české vlády řešit rostoucí deficity veřejných financí,
další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců


23,30             23,05             22,35             21,80

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Dnes zasedá ČNB a ve hře jsou v zásadě tři varianty.Jedna je velmi málo pravděpodobná a s další počítá většina trhů, takže její dopad do kurzů bude s největší pravděpodobností nulový.
Zvýšení sazeb o 1 p.b. - Trhy počítají s tím, že by ČNB mohla zpřísnit měnovou politiku až o jeden procentní bod a zvednout 2T repo sazbu na 6,75 %.
Zvýšení sazeb o více než 1 p.b. - Vcelku reálná je také možnost ještě prudšího zvýšení sazeb až k 7 %. Tato hranice se zdá být na první pohled už mimo rámec, ve kterém se ČNB pohybovala desetiletí, ale situace zdaleka není normální a vyžaduje tvrdá opatření.
Menší zvýšení sazeb - Naopak nižší zvýšení sazeb než o 1 p.b. se nejeví jako reálné.

Fed zvyšuje a nadále zvyšovat bude sazby na dolaru a trhy neřeší zda, ale o kolik půjdou nahoru. Aktuálně je základní sazba na dolaru v pásmu 1,50 – 1,75 %. Soudě podle vývoje LIBORu, kde se tempo růstu sazby zvyšuje, je jasné, že trhy počítají se silným odhodláním Fedu bojovat s inflací v delším horizontu. Podle mediánů výhledů sazeb by celkem letos měly být dolarové sazby zvýšeny o dalších 175 bodů.

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Od poloviny května se domácí měna obchodovala v pásmu 22,90 – 23,85 USDCZK, když měla koruna po většinu doby tendenci posilovat. Situace na koruně se výrazně zklidnila po devizových intervencích ze strany centrální banky, které proběhly v reakci na jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB.
V případě pokračujícího posilování by koruna musela v prvé řadě překonat hranici 22,95 USDCZK tvořenou střednědobou hranicí supportu / rezistence (oranžová polopřímka). V případě výraznějších zisků by na korunu čekala úroveň 22,70 USDCZK reprezentovaná klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka). Další „v pořadí“ je pak pásmo okolo 22,40 USDCZK (oranžový obdélník) tvořené klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka) a Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka).

V případě ztrát by musela domácí měna nejprve prorazit hranici 23,10 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka). Další hranicí je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence (hnědá úsečka) na 23,50 USDCZK. V případě výraznějšího oslabení je následnou technickou úrovní hranice posledního vrcholu na 24,35 USDCZK (černá přímka).


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.