zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

20.5.2022

Za posledních několik týdnů bylo nejvýznamnější zprávou jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla. Když se tato možnost objevila poprvé v médiích, koruna oslabila z 23,30 USDCZK až ke 23,70 USDCZK. O několik dní prezident republiky Miloš Zeman A. Michla skutečně jmenoval, což znamenalo pro korunu další pád ke 24,10 USDCZK.

Prakticky okamžitě poté ČNB velmi operativně začala intervenovat ve prospěch domácí měny, protože slabá koruna je něco, co v tuto chvíli skutečně nepotřebujeme. V rámci boje s inflací je třeba mít domácí měnu na silných úrovních. Intervence měly za následek její posílení až ke 23,80 USDCZK, kde se domácí měna pohybovala i v polovině května.
 
Spotřebitelská inflace meziročně roste o 14,2 % a průmyslová o 26,6 %. S výjimkou obchodní bilance tím ale výčet negativních tuzemských dat končí. Domácímu průmyslu se za poslední měsíc dařilo, když meziročně vzrostl o 2,6 %, nezaměstnanost klesla na 3,3 % a Češi utratili o 5,4 % peněz více než loni.
Dokud se udrží nezaměstnanost na velmi nízkých hodnotách, tak by ani vysoký růst cenové hladiny nemusel představovat prudký pád domácí ekonomiky. Mírnému útlumu se však nejspíš nevyhneme, s čímž ve své aktuální prognóze počítá i Evropská komise.
Češi si pravděpodobně nebudou chtít příliš věcí odepřít a snížit tak výrazně svůj životní standard, takže se v dalších měsících dočkáme toho, že spotřebitelé budou výrazně více využívat slev a nízkopříjmové skupiny budou nakupovat méně kvalitní, ale levnější potraviny. Dovolenou letos nejspíš obstará řada domácností buď v ČR, což by ekonomice pomohlo nejvíce, nebo v dostupnějších zahraničních destinacích. Nákupy luxusního zboží či zboží dlouhodobé spotřeby se jednoduše odsunou na lepší časy.

Vládě se bohužel nedaří v oblasti schodku veřejných financí, který za první čtyři měsíce vystoupal přes 100 mld. korun. I když se jedná o meziroční zlepšení o 91,9 mld., nelze hovořit o úspěchu. Vláda je v těžké situaci a částečně vyhoví společenské poptávce po řešení inflace jednorázovým příspěvkem „nejohroženějším skupinám“ obyvatel. Tyto kroky však znamenají zvyšování schodku rozpočtu, k jehož obsluze bude třeba zaplatit vyšší úrok, protože výhled ratingu ČR šel dolů.    

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: odhodlání americké i české vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní:
riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování v ČR a zbytku světa, příprava na podzimní a zimní měsíce roku

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,60 23,10 22,35 21,85

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Fed na posledním zasedání zvýšil dolarové sazby o 50 bb. do pásma 0,75 - 1 %. Takto silným utažením měnových podmínek Fed částečně překvapil a jasně tak demonstroval, že po vyřešení problémů na trhu práce se nyní jednoznačně zaměří na inflaci.
Týden, co týden americký trh práce ukazuje, že má to nejhorší za sebou a pokud se nestane nějaký velký „kotrmelec“, měla by se čísla i nadále zlepšovat. Poslední data o nových týdenních žádostech o dávky v nezaměstnanosti ukázala na 200tisícový přírůstek a v oblasti pokračujících dávek je to aktuálně 1,33 mil. Obě čísla dokazují trvale dobrý stav tamního trhu práce.  
Kombinace vysoké inflace a očekávání rostoucích sazeb bude krátkodobě znamenat zvýšený zájem o půjčky a vyšší spotřebitelský apetit Američanů, protože si budou chtít vzít úvěr ještě za lepších podmínek. Zvýšený zájem bude i v oblasti trhu nemovitostí. Postupně však bude docházet k útlumu, důvodem budou právě vyšší úroky z úvěrů. Druhým faktorem bude růst úroků z vkladů, takže drobní střadatelé budou mít po letech možnost brzdit inflaci pomocí úročených vkladů. Tyto dva efekty Fed cíluje tím, že bude utahovat měnové podmínky.
Letos by měly jít sazby nahoru na všech jednáních Fedu a tak se základní sazba dostane možná až ke 3 %.
Koncem roku by se měl dolar dostat do blízkosti 22,35 korun za dolar. Začátkem příštího roku bychom se měli pohybovat v blízkosti 22 korunové hladiny. Klíčovými faktory budou vývoj americké inflace ve vztahu k sazbám, tamní trh práce, a především vývoj války na Ukrajině.

Technická analýza pro měnový pár USDCZK


Poslední čtyři týdny se koruna pohybovala v neobvykle širokém pásmu 22,30 – 24,33 USDCZK. Tentokrát nešlo ani tolik o posilující dolar, jako spíše o ztráty domácí měny. Koruna oslabila téměř o 60 haléřů nejprve díky nepotvrzeným informacím o jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB. Po potvrzení této informace k tomu ještě dalších 50 haléřů „přidala“ a ztratila až na 24,33 USDCZK. Zisky k hranici 23,70 USDCZK domácí měně poté přinesly devizové intervence ČNB.
V případě pokračujícího posilování by koruna musela v prvé řadě překonat hranici 23,50 USDCZK tvořenou krátkodobou linií supportu / rezistence (hnědá úsečka). V případě výraznějších zisků by na korunu čekala úroveň 23,10 USDCZK tvořená Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) v kombinaci se střednědobou hranicí supportu / rezistence (oranžová polopřímka). Další technickou hranicí je pak Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) v kombinaci s klouzavými průměry SMA 100 a SMA 200 (hnědá resp. zelená křivka) na 22,35 USDCZK.
V případě ztrát koruny by musela domácí měna nejprve prorazit hranici 23,80 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka). Další hranicí je poslední krátkodobý vrchol na 24,33 USDCZK resp. psychologická hranice 24,50 USDCZK.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.