zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

15.4.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v širším pásmu 23,00 – 23,85 USDCZK, když měla domácí měna především v druhém dubnovém týdne ztrácet po zveřejnění výsledku americké inflace.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 20. března rozhodla snížit úrokové sazby o 50 bb. Šlo v zásadě o očekávané rozhodnutí, menší část analytiků očekávala snížení rovnou o 75 bb. Že nešlo o nereálný krok ukázal fakt, že v sedmičlenné bankovní radě hned dva její členové hlasovali pro snížení sazeb o zmíněných 75 bb. Guvernér Michl na následné tiskové konferenci připomněl, že meziroční inflace byla v lednu i v únoru na nižší úrovni, než předpokládala poslední prognóza ČNB, a v únoru dosáhla rovných dvou procent. Zároveň ale zdůraznil, že zejména růst cen služeb zůstává vyšší, než by bylo vhodné pro dlouhodobé plnění dvouprocentního inflačního cíle. ČNB podle něj bude pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se hodnota spotřebitelské inflace stabilizovala poblíž cílené hodnoty dvou procent. Základní 2T reposazba je aktuálně stanovena ve výši 5,75 %, diskontní sazba na 4,75 % a lombardní sazba na 6,75 %. Vzhledem k únorovému výsledku domácí inflace, kdy ceny vzrostly meziročně pouze o 2 %, vidíme i nadále jako velmi pravděpodobné spíše rychlejší utahování měnové politiky naší centrální banky. Na dalším zasedání 2. května tak aktuálně očekáváme snížení sazeb min. o dalších 50 bb.

Americký dolar se v průběhu uplynulých čtyř týdnů dostal na nejsilnější úrovně za bezmála posledních 6 měsíců. Největším vlivem na posílení americké měny mají jak příchozí makrodata, tak i stále měnící se situace ohledně očekávaného snižování sazeb ze strany americké centrální banky. Ačkoliv šéf Fedu Jerome Powell zastával dlouhodobě jasnou rétoriku ohledně nastavování měnových podmínek, ostatní představitelé začínají v poslední době vyjadřovat výhrady k tomu, jak se Fed zavazuje k předem stanovené strategii uvolňování úrokových sazeb. Například Michelle Bowmanová naznačila, že pokrok v úsilí o dezinflaci se zastavil a že by nebyla ochotná snižovat sazby, dokud neustoupí obnovené cenové tlaky. Zároveň i další vrcholná představitelka Fedu Lorie Loganová přijala agresivnější postoj a zdůraznila, že je příliš brzy na zvažování zmírňujících opatření. Na podporu svého názoru uvedla v poslední době vyšší hodnoty spotřebitelské inflace než se očekávalo a signály, že zvýšené náklady na půjčky nemusí omezovat celkovou poptávku tak, jak se původně myslelo.

Meziroční míra inflace v USA zrychlila v březnu druhý měsíc po sobě na 3,5 % z únorových 3,2 %, což bylo nad tržními prognózami ve výši 3,4 %. Ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl index spotřebitelských cen o 0,4 %, stejně jako v únoru, ale nad prognózami 0,3 %. Více než polovinou se na meziměsíčním růstu podílel index bydlení a benzinu. Jádrová meziroční inflace ve Spojených státech, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, dosáhla v březnu 2024 téměř tříletého minima 3,8 %, což odpovídá únorové hodnotě a je mírně nad tržními prognózami 3,7 %. Pokud se bude inflační výhled nadále vyvíjet nepříznivě, v kombinaci s dlouhodobě velmi dobrými daty z amerického pracovního trhu to může znamenat opět další zpoždění začátku cyklu snižování úrokových sazeb.

Americké ekonomice se podařilo přidat v březnu 303 tisíc nových pracovních míst, což je nejlepší výsledek za posledních 10 měsíců a také výrazně nad odhady trhu ve výši 200 tisíc. Revize únorových a lednových dat nakonec přinesla vyšší zaměstnanost dohromady o 22 tisíc, než bylo dříve reportováno. Zároveň i report od agentury ADP mapující přírůstek nových pracovních míst v soukromém sektoru opět vykázal lepší výsledek, než se čekalo. Americký soukromý sektor vytvořil v březnu 184 tisíc pracovních míst, když se čekalo pouze 148 tisíc. Míra nezaměstnanosti mezitím klesla na 3,8 % z 3,9 %, přičemž ekonomové v průměru očekávali, že ukazatel zůstane stabilní na úrovni 3,9 %.

V souhrnu se tak termín začátku cyklu snižování sazeb posunul o celé čtvrtletí, kdy aktuálně podle nástroje CME Fedwatch trhy odhadují pouze 20% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů v červnu, přičemž ještě v minulém týdnu se tato hodnota pohybovala nad úrovní 60 %. Pokud se nic dramaticky nezmění, první snížení tak lze čekat až na zářijovém zasedání a do konce roku by sazby měly poklesnout podle nynějších odhadů pouze o 50 bazických bodů, což neodpovídá predikci americké centrální banky, která ještě v minulém měsíci počítala s poklesem sazeb do konce roku o 75 bodů.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v březnu celkově dopadly solidně. Únorová průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 0,7 %, což bylo mírně nad očekáváním trhu. Obchodní bilance za stejný měsíc dopadla kladným výsledkem 34,6 mld. CZK, což je historicky vůbec největší dosažené kladné saldo. Export v únoru meziročně vzrostl o 10,2 % a import o 4,9 %. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům čtvrtý měsíc po sobě vzrostly, když se v lednu meziročně zvýšily o 1,6 %. Počítáme, že bychom se kladných hodnot růstu měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny, ale také z důvodu klesajících obav domácích spotřebitelů. Březnová míra nezaměstnanosti se snížila o 10 bb. na 3,9 %. Očekáváme, že v jarních měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ cca na úroveň 3,5 – 3,6 %. Počet volných pracovních míst se mírně zvýšil na 268.700 a počet volných uchazečů snížil na 288.600. V březnu tuzemská spotřebitelská inflace „zopakovala“ svůj únorový výsledek 2,0% meziročního růstu. Pokud se i v následujících měsících bude růst spotřebitelské inflace držet u hranice 2 % nebo dokonce pod tímto cílem ČNB, dá se očekávat pravidelné snižování korunových sazeb i na dalších zasedáních. Na nejbližším zasedání plánovaném na 2. května počítáme se snížením sazeb opět o 50 bb.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc    3 měsíce    6 měsíců    12 měsíců

23,65        23,60         23,10          22,50

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, měnové politiky ČNB, ECB a Fedu, stav domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, averze k riziku na trzích,

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,00 – 23,85 USDCZK, když domácí měna tentokrát oslabila.

V případě pokračujícího trendu slábnoucí koruny se domácí měně otevírá prostor k oslabení k technické úrovni na 24,05 USDCZK, reprezentuje ji Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka). Další technické hranice by na korunu „čekaly“ na 24,30 resp. 24,90 USDCZK.

V případě trendu zpevňující domácí měny by koruna musela nejdříve posílit pod hranici 23,60 USDCZK (černá úsečka). Poté by případně následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,45 USDCZK. Pokud by měl být potenciál zisků domácí měny větší, na úrovni 23,25 USDCZK „čeká“ střednědobá hranice supportu / rezistence (oranžová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.