zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

25.3.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,00 – 23,75 USDCZK, když měla domácí měna tendenci posilovat.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 20. března rozhodla snížit úrokové sazby o 50 bb. Šlo v zásadě o očekávané rozhodnutí, menší část analytiků očekávala snížení rovnou o 75 bb. Že nešlo o nereálný krok ukázal fakt, že v sedmičlenné bankovní radě hned dva její členové hlasovali pro snížení sazeb o zmíněných 75 bb. Guvernér Michl na následné tiskové konferenci připomněl, že meziroční inflace byla v lednu i v únoru na nižší úrovni, než předpokládala poslední prognóza ČNB, a v únoru dosáhla rovných dvou procent. Zároveň ale zdůraznil, že zejména růst cen služeb zůstává vyšší, než by bylo vhodné pro dlouhodobé plnění dvouprocentního inflačního cíle. ČNB podle něj bude pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se hodnota spotřebitelské inflace stabilizovala poblíž cílené hodnoty dvou procent. Základní 2T reposazba je aktuálně stanovena ve výši 5,75 %, diskontní sazba na 4,75 % a lombardní sazba na 6,75 %. Vzhledem k únorovému výsledku domácí inflace, kdy ceny vzrostly meziročně pouze o 2 %, vidíme i nadále jako velmi pravděpodobné spíše rychlejší utahování měnové politiky naší centrální banky. Na dalším zasedání 2. května tak aktuálně očekáváme snížení sazeb min. o dalších 50 bb.

Představitelé Federálního rezervního systému na svém březnovém zasedání jednomyslně odhlasovali ponechání sazeb beze změny na stávající úrovni 5,25 % až 5,5 %. Centrální banka přitom zvýšila svou prognózu růstu americké ekonomiky, zároveň také uvedla, že inflace může setrvat výše, než se původně očekávalo. Růst spotřebitelských cen totiž v únoru nečekaně vzrostl v meziročním vyjádření na úroveň 3,2 % ve srovnání s 3,1 % v lednu, což mírně překonalo odhady analytiků, meziměsíčně pak ceny rostly o 0,4 %, čímž se jednalo o nejvyšší meziměsíční nárůst za posledních 5 měsíců. Vedle nového optimističtějšího výhledu hospodářského růstu Fed očekává, že celková inflace a spotřebitelské výdaje v tomto roce dosáhnou 2,4 %, respektive 2,6 %, přičemž nezaměstnanost vzroste nad úroveň 4 %. Americká ekonomika by pak měla v tomto roce růst o 2,1 % oproti odhadu ve výši 1,4 % v prosincové projekci a v roce 2025 o 2,0 % (oproti 1,8 %). Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci následně poznamenal, že silná data z pracovního trhu nebudou důvodem k dalšímu odkladu snižování sazeb, i když dříve uváděl, že neočekávané oslabení na trhu práce by mohlo vyžadovat reakci v rámci nastavení podmínek měnové politiky. Americká ekonomika totiž v únoru opět vykázala v rámci pracovního trhu nadmíru dobrá čísla, když v únoru vytvořila 275 tisíc nových míst, což překonalo odhady trhu ve výši 200 tisíc. Mírně negativním faktem však zůstává výrazná korekce dat z předchozích měsíců, kdy lednový údaj byl revidován prudce dolů z původních 353 tis. na 229 tis. a taktéž prosincový údaj byl revidován o 43 tis níže oproti původnímu výsledku.

Obavy z vyšší inflace se částečně promítly i do aktualizovaného tečkového grafu tzv. dot plotu. Ačkoliv se ukazuje, že zástupci americké centrální banky věří, že sazby klesnou do konce letošního roku na úroveň 4,5 % až 4,75 %, což odpovídá snížení o

tři čtvrtě procentního bodu, mnohem méně jich ale nyní očekává, že by centrální banka mohla přistoupit k ještě výraznějšímu snížení, než tomu bylo u poslední prosincové prognózy. Výhled počátku snižování dolarových sazeb se v podstatě ale nezměnil. Na nadcházejícím zasedání plánovaném na 1. května je šance pouze minimální (menší než 10 %). Fed zřejmě začne cyklus utahování měnové politiky až na svém červnovém zasedání, kdy očekáváme pokles základní sazby o 25 bazických bodů.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované ve březnu celkově dopadly smíšeně. Lednová průmyslová produkce v meziročním srovnání stagnovala, když se očekával růst o 2 %. Obchodní bilance za stejný měsíc dopadla kladným saldem 3,7 mld. ale očekávání bylo daleko vyšší, počítalo se přebytkem cca 12 mld. CZK. Stále přetrvává fakt, že kladný výsledek obchodní bilance způsobuje především pokles dovozu a nikoliv růst vývozu. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě mírně zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům ve třetím měsíci za sebou po osmnácti předchozích poklesech vzrostly, když se v lednu meziročně zvýšily o 2,4 %. To je velmi dobrá zpráva odrážející pozitivnější očekávání českých spotřebitelů. Počítáme, že bychom se kladných hodnot růstu měli dočkat i v dalších měsících. Únorová míra nezaměstnanosti stagnovala na lednového hodnotě 4,0 %. Počet volných pracovních míst se mírně zvýšil na 268.500 a počet volných uchazečů lehce vzrostl na 296.000. Nečekáme, že by v prvních měsících roku měla míra nezaměstnanosti výrazněji překročit 4 % a už od jara by měla se začátkem sezónních prací opět začít klesat. V únoru tuzemská spotřebitelská inflace opět zpomalila svůj meziroční růst na 2,0 % z lednové hodnoty 2,3 %. Pokud se i v následujících měsících bude růst spotřebitelské inflace držet u hranice 2 % nebo dokonce pod tímto cílem ČNB, dá se očekávat výrazné snižování korunových sazeb i na dalších zasedáních. Pro nejbližší zasedání plánované na 2. května očekáváme nyní snížení sazeb minimálně o 50 bb.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc    3 měsíce    6 měsíců    12 měsíců

23,40        23,20         22,80           22,00

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, měnové politiky ČNB, ECB a Fedu, stav domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,00 – 23,75 USDCZK, když domácí měna postupně zpevňovala.

V případě pokračujícího zpevňujícího trendu by domácí měna musela nejdříve posílit pod psychologickou hranici 23,00 USDCZK (červená přímka). Pokud by měl být potenciál zisků domácí měny větší, na korunu by „čekalo“ pásmo 22,70 – 22,80 USDCZK, kde se nachází Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) a klouzavé průměry SMA 100 a SMA 200 (oranžová resp. šedá přímka). Na hranici 22,60 USDCZK se pak ještě nachází střednědobá úroveň supportu (zelená úsečka).

V případě obratu trendu a tedy slábnoucí koruny by na domácí měnu „čekala“ úroveň 23,30 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka). Technickou úroveň na 23,45 USDCZK pak tvoří krátkodobá rezistence. Další hranici pak představuje až úroveň 23,90 USDCZK reprezentovaná Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu