zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

16.2.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 22,50 – 23,75 USDCZK. Ztráty koruně přinesla zasedání ČNB a Fedu.

Bankovní rada České národní banky se na svém únorovém zasedání rozhodla snížit úrokové sazby rovnou o 50 bb. Tentokrát byly odhady analytiků v podstatě vyrovnané „napůl“ mezi variantami snížení o 25 bb. a 50 bb. Výraznější utažení měnové politiky bylo ústy guvernéra Michla zdůvodněno tím, že obavy z lednového přecenění zboží a služeb se zmírnily. Koruně také nepomohlo (a pomohlo naopak rychlejšímu snižování sazeb) snížení odhadu ČNB ohledně hospodářského růstu pro rok 2024 z 1,2 % na polovinu. Dalším důvodem slábnoucí domácí měny bylo, že pro snížení sazeb tentokrát hlasovalo všech 7 členů bankovní rady. Šest rukou se zvedlo ve prospěch snížení sazeb o 50 bb., jedna pak dokonce o 75 bb. Základní 2T repo sazba je aktuálně stanovena ve výši 6,25 %, diskontní sazba na 5,25 % a lombardní sazba na 7,25 %. Vzhledem k lednovému výsledku domácí inflace, kdy ceny vzrostly meziročně pouze o 2,3 %, vidíme jako velmi pravděpodobné rychlejší utahování měnové politiky naší centrální banky.

Americký dolar v uplynulém měsíci táhla zejména silná makrodata, díky kterým měla americká měna výraznou tendenci posilovat. Kurz se v průběhu několika posledních týdnů postupně „sesunul“ z hodnot okolo 1,0950 EURUSD k těsné blízkosti úrovně 1,0700 EURUSD. Nejdříve jestřábí notu naladili centrální bankéři na zasedání měnového výboru Fedu, kteří sice rozhodli o stabilitě aktuální výše úrokových sazeb, doprovodnými komentáři ovšem vyslali trhům jasný signál, ať s brzkým snižováním sazeb příliš nepočítají. Na jestřábí Fed později navázal i trhy sledovaný NFP report z amerického pracovního trhu, který opět vykázal nadmíru optimistická data. Americká ekonomika totiž v lednu přidala 353 tisíc nových pracovních míst, což výrazně překonalo očekávání trhů ve výši 178 tisíc míst. Růst z předchozího měsíce byl zároveň revidován z 216 tisíc na 333 tisíc.

Ani data ohledně lednového růstu amerických cen nepotěšila spekulanty sázející na brzké snižování dolarových sazeb. Celková inflace (CPI) klesla v lednu meziročně na 3,1 % oproti 3,4 % v prosinci, analytici však většinově očekávali pokles cenové hladiny na 2,9 % meziročně. Jádrové ceny, které nezahrnují volatilní složky potravin a energií, meziměsíčně vzrostly o 0,4 % a meziročně o 3,9 %, což také nenaplnilo očekávání růstu ve výši 0,3 %, respektive 3,7 %. Po zveřejnění inflačních dat klesla pravděpodobnost květnového snížení sazeb pod 30% hranici, zatímco šance na březnové snížení jsou již téměř pryč. Koneckonců sám předseda Fedu Powell avizoval, že je nepravděpodobné, aby Fed začal snižovat sazby dokud nebude dosaženo většího pokroku směrem k 2% inflačnímu cíli centrální banky. Fed tak bude pravděpodobně potřebovat více dat, aby se cítil pohodlně před začátkem cyklu snižování úrokových sazeb. Příští zasedání Fedu je naplánováno na 20. března, na kterém zveřejní svůj nejnovější „tečkový graf“, který ukazuje projekce bankéřů ohledně posunu úrokových sazeb v dlouhodobějším horizontu.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v únoru nedopadly příliš dobře. Průmyslová produkce za prosinec v meziročním srovnání poklesla o 0,7 %. K lepšímu výsledku tak opět nepomohla ani nižší srovnávací základna posledního měsíce roku 2022. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %. Prosincová obchodní bilance dopadla kladným saldem 3,5 mld. CZK, nicméně stále jde především o vliv klesajícího dovozu, nikoliv rostoucího vývozu. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům ve druhém měsíci za sebou po osmnácti předchozích poklesech vzrostly, když se v prosinci meziročně zvýšily o 1,6 %. To je sice pozitivní fakt, ale k růstu tržeb do značné míry přispěla velmi nízká srovnávací základna závěru roku 2022. K výraznějšímu růstu tržeb maloobchodníků tak stále nepomáhá ani stabilně nízká domácí míra nezaměstnanosti, která v lednu v podstatě dle očekávání vzrostla na 4,0 %. Počet volných pracovních míst poklesl na 266.800 a počet volných uchazečů vzrostl na 295.500. Nečekáme, že by v prvních měsících roku měla míra nezaměstnanosti výrazněji překročit lednovou hranici a už od jara by měla se začátkem sezónních prací opět začít klesat. V V lednu domácí spotřebitelská inflace výrazně zpomalila svůj meziroční růst na 2,3 % z prosincové hodnoty 6,9 %. Důvod výrazného zpomalení růstu inflace je zčásti „umělý“, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince téhož roku vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v prosinci zpomalila na 4,2 %. Lednový výsledek indikuje výraznější utahování měnové politiky ze strany ČNB, nejbližší jednání o sazbách proběhne 20. března. Očekáváme nyní snížení sazeb minimálně o dalších 50 bb.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc   3 měsíce   6 měsíců   12 měsíců

23,60       23,40         23,10          22,50

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK 

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 22,50 – 23,75 USDCZK.

V případě pokračujících ztrát koruny nyní na domácí měnu „čeká“ úroveň 23,80 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka). Další hranici pak představuje až úroveň 24,25 USDCZK reprezentovaná dlouhodobou hranicí supportu / rezistence (oranžová přímka).

V případě korekce ztrát by musela koruna nejdříve zpevnit pod střednědobou hranici supportu / rezistence na 23,48 USDCZK (zelená přímka). Pokud by měl být potenciál zisků domácí měny větší, další hranicí supportu je Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,10 USDCZK případně pak další střednědobá hranice supportu / rezistence na 22,75 USDCZK (červená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.