zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

15.1.2024

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v relativně užším pásmu 22,15 – 22,60 USDCZK.

Centrální banka Spojených států během prosincového zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na současné úrovni 5,25 % až 5,5 %, přičemž účastníci jednání opět zdůraznili zachování pečlivého a na datech závislého přístupu před dalšími kroky ohledně nastavení měnové politiky. Podrobný zápis ze zasedání následně potvrdil, že většina představitelů Fedu chce udržet sazby vyšší po delší dobu, než se původně čekalo, což mírně zvýšilo pochybnosti o začátku cyklu snižování sazeb. Existuje totiž riziko, že růst cen a vysoké úrokové sazby mohou stále přimět spotřebitele a podniky k vyšší kontrole svých výdajů, což může pomoci k většímu ekonomickému zpomalení vedoucímu k „tvrdému přistání“ (termín označující výrazný ekonomický pokles po období rychlého růstu), kterému se představitelé Fedu snaží vyhnout. I proto představitelé centrální banky uvedli, že by bylo vhodné, aby přístup ke snižování sazeb ještě nějakou dobu setrval na restriktivní úrovni, dokud se inflace zřetelně neposune směrem k cíli měnového výboru. A právě poslední zpráva o růstu amerických cen může představovat možnou překážku pro Fed před příštím zasedáním, jelikož Index spotřebitelských cen se v prosinci meziročně zvýšil na 3,4 % z 3,1 % v listopadu a překonal tak očekávání trhů ve výši 3,2 %. Na druhou stranu dobrá data za prosinec vykázal americký trh práce. Americká ekonomika totiž přidala v prosinci 216 tisíc nových pracovních míst, což je více než 173 tisíc v listopadu a výrazně nad prognózami ve výši 170 tisíc. Data tak ukazují, že aktuální úroveň náboru nových pracovníků odpovídá číslům dosahovaným před pandemií, což podpořil i report ze soukromého sektoru od agentury ADP, který taktéž dopadl výrazně nad tržním očekáváním.

Aktuální tržní sazby počítají s prvním snížením sazeb již v březnu, přičemž trhy jsou v současné době v projekci snižování úrokových sazeb poněkud napřed před lídry Fedu. Predikční ukazatel FedWatch od CME ukazuje, že na konci letošního roku by se úroková sazba měla pohybovat v rozmezí 3,75 % až 4,00 %, tedy o 1,5 procentního bodu níže, než je tomu nyní. Trhy tak aktuálně počítají s až dvojnásobně větším snížením, než signalizuje centrální banka. Fed zatím nebyl ochoten diskutovat o snížení sazeb podrobněji, a tak je šance, že bližší detaily přijdou až na následujícím zasedání 31. ledna.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované během prvního měsíce roku 2024 dopadly smíšeně. Listopadová průmyslová produkce se po měsíční „pauze“ opět dostala do červených čísel, když v meziročním srovnání poklesla o 2,7 %. K lepšímu výsledku tak nepomohla ani nižší srovnávací základna stejného měsíce předchozího roku. V dalších měsících očekáváme postupný návrat k nule, ale ke stabilním hodnotám meziročního růstu zřejmě dojde až za několik měsíců. Listopadová obchodní bilance kladným saldem 30,8 mld. CZK dopadla nad očekávání dobře, ale je potřeba se na výsledek podívat trochu podrobněji. Kladné saldo totiž opět není způsobeno ani tak růstem vývozu, ale spíše tím, že ten klesá pomaleji než dovoz. Nicméně pozitivním faktem v zásadě je, že k výsledku výrazně přispěl značný pokles hodnoty dovezené ropy a zemního plynu. Ke kladnému saldu stejně jako v říjnu přispěl nečekaně dobrý výsledek vývozu motorových vozidel, kde se saldo meziměsíčně zvýšilo o 15,1 mld. CZK. 

Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským obchodníkům poklesly podevatenácté v řadě, když se v listopadu meziročně snížily o 1,4 %, v říjnu byl evidován pokles o 4 %. Výsledek je to mírně za očekáváním, když se počítalo s hodnotou -0,8 %. Částečně se na poklesu projevuje i pokračující ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. Počítáme, že během 1. kvartálu bychom se měli vrátit k meziročnímu růstu tržeb domácích maloobchodníků. 

K růstu tržeb maloobchodníků tak stále nepomáhá ani stabilně nízká domácí míra nezaměstnanosti, která se v prosinci dle očekávání zvýšila na 3,7 % z listopadové hodnoty 3,5 %. Počet volných pracovních míst poklesl na 271.800 a počet volných uchazečů vzrostl na 279.200. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, neměla by ani při nižší míře zapojení sezonních pracovníků převýšit 4 %. V prosinci domácí spotřebitelská inflace zpomalila svůj meziroční růst na 6,9 % z listopadové hodnoty 7,3 %. Důvodem zrychlující inflace v posledním kvartálu je nižší srovnávací základna předloňského roku, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v uplynulém měsíci zpomalila na 4,2 %. Domácí inflace tak reálně nadále zpomaluje a je velmi pravděpodobné, že se již v lednu podíváme ke hranici 4 %, ale bude záležet na tom, k jakému přecenění zboží a služeb obchodníci „sáhnou“.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

22,50         22,40            21,90            21,60

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v relativně užším pásmu 22,15 – 22,60 USDCZK, když má od začátku roku domácí měna tendenci posilovat.

V případě pokračujících zisků musí koruna nejdříve prorazit hranici 22,35 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka). Pokud by měla domácí měna zpevňovat výrazněji, překážku by mohlo představovat pásmo u 22,20 USDCZK u střednědobé úrovně supportu (černá přímka). Další technickou úroveň poté představuje 21,85 USDCZK v podobě dna ze srpna minulého roku.

V případě ztrát koruny je první v „pořadí“ ke zdolání rezistence na 22,75 USDCZK (červená přímka) ve spojení s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka). Poté následuje Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,10 USDCZK. Následnou technickou hranici představuje krátkodobá hranice rezistence na 23,50 USDCZK (modrá úsečka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.