zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

20.9.2023

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,90 – 23,00 USDCZK, když domácí měna tentokrát ztrácela.

Tahounem dolaru v závěru léta zůstává překvapivě silná americká ekonomika, která stojí proti zhoršujícím se obchodním trendům v Evropě a zejména v Číně. I když možnost zvýšení dolarových sazeb zůstává stále na stole, trhy se aktuálně přiklánějí spíše k setrvání na vyšších hodnotách po delší dobu. Fed má tak aktuálně výjimečně příznivou situaci, kdy se zdá, že aktuální výše úrokových sazeb nepředstavuje výraznou brzdu pro americkou ekonomiku, a to i přesto, že se spotřebitelská inflace stále nachází nad inflačním cílem centrální banky. V srpnu totiž ceny spotřebitelům vzrostly více, než očekávaly tržní odhady, v průměru šlo o nárůst o 3,7 %, zatímco v červenci byla reportována hodnota 3,2 %.

Oproti tomu americký trh práce v srpnu vykázal spíše smíšená data. Zatímco sledovanější výsledek počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor dopadl lehce nad očekávání, výsledek míry nezaměstnanosti růstem na 3,8 % z 3,5 % v červenci překvapil v negativním světle. Jisté ochlazení zaznamenala i statistika ze soukromého sektoru. Poté, co americká ekonomika v červnu a červenci vytvořila 455 tis. resp. 371 tis. nových pracovních míst, srpen přinesl o poznání nižší výsledek v podobě přírůstku 177 tis. nových míst. Podle hlavní ekonomky institutu ADP se počet nově vytvořených pracovních míst vrací k době před Covidem.

V uplynulém měsíci také kromě příchozích dat proběhlo výroční setkání centrálních bankéřů z celého světa v americkém Jackson Hole. Předseda Federálního rezervního systému Spojených států Jerome Powell ovšem na sympoziu během svého projevu neřekl nic převratného a v zásadě jen zopakoval již všem známou frázi o tom, že nadcházející kroky v rámci měnové politiky budou záviset na příchozích makrodatech, zároveň je ale americký Fed připraven v souvislosti s návratem inflace k 2% cíli nadále zvyšovat úrokové sazby, pokud to bude potřeba. V souhrnu tak Powellovo vystoupení lze vnímat jako snahu o udržení jestřábího nastavení Fedu.

Navzdory lepším údajům z americké ekonomiky zůstal pohled na dolarové sazby z velké části nezměněn. Očekává se, že centrální banka bude na svém nadcházejícím zasedání držet sazby stabilní na stávající úrovni, přičemž podle nástroje FedWatch společnosti CME se šance na zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na listopadovém zasedání pohybují stále okolo 35 %. Odpověď na další směřování měnové politiky amerického Fedu tak pravděpodobně přinesou příchozí makrodata v následujících týdnech.

Bankovní rada České národní banky se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. I když ČNB dle očekávání sazby nezměnila, koruna bezprostředně po oznámení výsledku měnově-politického jednání ztratila výrazně nad hranici 24,00 EURCZK. ČNB totiž poněkud překvapivě zveřejnila informaci, že formálně ukončuje svůj platný závazek bránit korunu proti nadměrnému oslabení. Je ale třeba zmínit, že ČNB nemusela na podporu domácí měny na trhu reálně intervenovat už od října loňského roku. Guvernér Michl zmínil, že snížení úrokových sazeb aktuálně „na stole“ není, ale že na podzim se toto téma v rámci bankovní rady již diskutovat bude. Sice to zatím nečekáme, ale v případě, že by ČNB přistoupila ke snižování sazeb ještě letos, koruna by zřejmě ještě více zeslábla, a to ČNB nebude chtít, vzhledem ke stále vysoké inflaci, připustit. Na zasedání na konci září tak žádnou změnu monetární politiky zatím nečekáme.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky nedopadly dobře. Červencová průmyslová produkce se v meziročním vyjádření propadla o 2,8 %, šlo o první meziroční pokles v tomto roce. Za nízkým výkonem domácího průmyslu hledejme především klesající poptávku ze zahraničí. Hodnota nových zakázek klesla o 3 %, přičemž nové zakázky ze zahraničí šly dolů o 2,6 % a domácí o 3,8 % V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy i vzhledem k relativně vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Obchodní bilance za červen přinesla nemilé překvapení, když se po šesti měsících trvajících kladných saldech tentokrát propadla do záporu. Výsledek -5,9 mld. CZK jde na vrub především zhoršené obchodní bilanci se členskými státy Evropské unie. Oslabující koruna přináší exportérům, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby se tuzemským obchodníkům snížily již po popatnácté v řadě, když se v červenci meziročně snížily o 1,8 %. Přiblížení k „černé nule“ očekáváme během podzimu. Částečně se na poklesu projevuje i větší ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. Srpnová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s červencem dle očekávání zvýšila o 10 bb. na 3,6 % i vzhledem k přílivu čerstvých absolventů na trh práce. Počet volných pracovních míst se snížil na 281.200, počet uchazečů se pak lehce zvýšil na 260.800. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, což bude, při dlouhodobém nedostatku pracovních sil, vytvářet tlak na další růst mezd. V červenci spotřebitelské ceny v ČR vzrostly meziročně o 8,5 %. Jde o sedmý měsíc v řadě, kdy došlo k meziročnímu zpomalení růstu cenové hladiny. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo meziroční zmírnění růstu cen v zásadě ve všech sledovaných oddílech, především šlo o potraviny. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné, elektřina, zemní plyn atd). Domácí inflace nadále zpomaluje a je reálné, že se v závěru roku podíváme někam k hranici 5-6 %.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

22,80 22,80 22,40 21,70

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,90 – 23,00 USDCZK, když domácí měna tentokrát ztrácela.

V případě redukce ztrát musí koruna nejdříve prorazit hranici 22,60 USDCZK (červená úsečka) směrem dolů. Poté by na domácí měnu „čekala“ Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 22,30 USCZK. Následně by koruna mohla najít oporu na kombinaci klouzavých průměrů SMA 200 a SMA 100 (vínová resp. zelená křivka) u hranice 21,90 USDCZK.

V případě opětovných ztrát koruny je první v pořadí ke zdolání Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,00 USCZK. Další technické hranice se nachází na 23,30 resp. 23,70 USDCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.